Vossenstreken

Of hoe beesten soms de mens uithangen

We zeggen wel eens dat we de beest hebben uitgehangen maar wisten jullie eigenlijk al dat beesten wel eens de mens uithangen? In onze taal vind je veel verwijzingen naar dierlijk gedrag. Denk maar aan ‘zich als een ezel gedragen’, ‘meeheulen met de kudde’, ‘na-apen’ of ‘vossenstreken uithalen’. Dat laatste moest de schrijver van dit heerlijke boekje, Danny De Vos, regelmatig horen van zijn juf. Deze jeugdherinnering gaf hem een reden om eens uit te zoeken of dieren niet hetzelfde gedrag als mensen stellen. Om dat te kunnen onderzoeken trok hij de wereld rond. Het resultaat is een boeiende reisverhalenbundel voorzien van prachtige illustraties door Arnold Hovart.

In het boek wordt dierlijk gedrag vergeleken met menselijk gedrag in negen hoofdstukken. De schrijfstijl is erg vlot en humoristisch. Op deze manier wordt er heel wat werkelijkheid op een luchtige manier gebracht. Ook de illustraties van de dieren die aan bod komen zijn waarheidsgetrouw. Ze worden duidelijk afgebeeld en van hun Nederlandse en Latijnse naam voorzien. Maar eveneens in de illustraties is er ruimte voor humor. Niet elke illustratie is werkelijk maar ze zijn allemaal werkelijk prachtig. Met andere woorden tekst en afbeeldingen combineren non-fictie met fictie. Toch zorgt dit niet voor verwarring. Het is een boek waarin onder andere schaamteloos gesproken wordt over neuspeuteren (wie doet dit niet?), stelen een goed excuus krijgt en ‘ik heb vrienden dus ik lieg’ een verklaring. Prachtig!

Het boek is ideaal om te gebruiken in de klas (voor kinderen vanaf 10 jaar) tijdens de lessen WO of gewoon als tussendoortje. Of waarom geen creatieve les beginnen met het verhaal van de bavianen en zo eindelijk te weten komen wat er met de sokken is gebeurd? In een krantenartikel uit 2017 las ik dat er al nieuwe verhalen in de maak waren voor een mogelijke opvolger van dit boek. Ik hoop dat de tijd er dan stilaan rijp voor is. Ik ben alvast klaar voor deel twee! Misschien kunnen de heren nog eens samenkomen in een Bornems café? Ik trakteer!