Vonk

Wiek is een weesjongen die zijn dagen doorbrengt in de luciferfabriek Vonk. Daar moet hij hard werken onder het strenge bewind van Ma Boeman. Alle weeskinderen krijgen elke dag tweemaal dezelfde smaakloze pap terwijl zijzelf samen met haar favoriete wees, Hangslot, geniet van heerlijke maaltijden. Op een dag vindt Wiek een baby’tje in een eikelwiegje. Instinctief verbergt hij het voor Ma Boeman. Gelukkig maar. De volgende dag verschijnen er enkele kleine boswezentjes om de baby op te halen. Het zijn Hobs. Uit dankbaarheid helpen ze Wiek ontsnappen uit Vonk. Hij mag bij de Hobs gaan wonen in het bos. Voor het eerst in zijn leven heeft hij het gevoel een familie te hebben. Snel wordt duidelijk dat de Hobs ook problemen kennen: er zijn enkele Hobs-stammen verdwenen en er is een monster gesignaleerd in het bos. Kan Wiek nu op zijn beurt de Hobs helpen én zijn vrienden bevrijden uit Vonk?

Het debuut van Tim Tilley is een kinderboek geworden terwijl hij eigenlijk een prentenboek in gedachten had. Van opleiding is hij illustrator en dat heeft uiteraard een effect op de vormgeving. Het boek staat boordevol kleine en grotere illustraties in grijstinten. Het lijken litho’s te zijn, een vorm van kunstig drukwerk. Tekst en beeld heffen het verhaal naar een hoger niveau.  

Het is een meeslepend verhaal geworden met spanning, vaart en verwondering. Tim probeert een verhaal neer te zetten waar de liefde voor onze natuur af druipt. Bijna ongemerkt leer je heel wat wetenswaardigheden over onze leefomgeving. Hij verwoordt het zelf zo: we geven meer om dingen die we kennen. Een prachtige boodschap om mee te geven aan de jongere generaties! Achterin het boek vinden leergierige lezers papa Hernes boshuizen-woordenlijst. Daarin worden woorden als leger, garenne en dassenburcht toegelicht. Ook vijf manieren om een goede woudwachter te zijn zette Tim erbij. Ergens in de loop van het verhaal werd al duidelijk gemaakt dat hoe jij je identificeert als woudwachter er helemaal niet toe doet. Iedereen kan het zijn als die zich aan enkele regels houdt.

Het is duidelijk dat Tim Tilley een vriend van de natuur is die boordevol inspiratie zit. Het is uitkijken naar zijn volgende werk.