Vlinder

Laurens Peeters is student Industriele Wetenschappen. Hij wil zo vlug mogelijk zijn sporen drukken in het leven. Enerzijds in zijn beroepsleven en anderzijds bij de meisjes. Maar kort na elkaar wordt hij door vier meisjes afgewezen. Hij zint op wraak. En dan is er ineens dat heldere kantelmoment waarop hij zichzelf als vrouw herkent. Hij besluit ook uiterlijk zijn geslacht te veranderen. "Hoe kan ik me beter wreken dan door zelf een vrouw te worden?", redeneert hij.
Vanuit het perspectief van Laurens Peeters, die op een dag als Kathy door het leven gaat, wordt dit verhaal een zoektocht naar de ware aard van zijn (haar) persoonlijkheid. Kathy voelt zich heel vlug thuis in haar nieuwe lichaam. De vlinder die zo mooi op de cover staat afgebeeld staat symbool voor de gedaanteverandering van man naar vrouw. Kathy zoekt opnieuw contact met de vier vrouwen - drie want er is er al één overleden - en probeert binnen te dringen in hun leven maar dat lukt maar half en zij krijgt er spijt van. Met één van hen, Margot, heeft Kathy een korte relatie. Met John, die ze leert kennen in bar Tolstoi waar transseksuelen elkaar ontmoeten, sluit Kathy een hechte vriendschap.
Jaren later als zij goed en wel getrouwd is met Myriam en een beeld van een dochter heeft - voor zijn operatie heeft Laurens/Kathy immers  sperma laten invriezen - ontdekken haar werknemers op een site (Kathy heeft een goeddraaiend IT-bedrijfje) dat ze in haar eerste leven geen vrouw was maar een man. Myriam weet echter nog nergens van. Kathy reist haar echtgenote achterna naar Parijs om alles uit te klaren. Maar ook Myriam heeft een geheim en dit heeft met hun dochter te maken...
Geert de Kockere die vooral bekend is om zijn kinderboeken en poëzie heeft nu  zijn tweede adolescentenroman geschreven. Na 'Lotte' dit boek 'Vlinder'. Deze roman is zeer vlot geschreven en leest aangenaam weg. Ook is de spanningsboog goed aangehouden; in de  ik-persoon schrijven vergt immers een grotere inspanning om het verhaal boeiend en open te  houden. Toch een beetje jammer dat de inhoud aan kracht inboet door een teveel aan uitweidingen over al wat in de hoofdpersoon omgaat. Zij citeert nogal graag andere auteurs zoals S. De Beauvoir op p. 38 en houdt daarbij een groot discours over wat 'vrouwen' in wezen zijn. Door de grote omhaal van woorden verliest de auteur een beetje de ware essentie van het verhaal uit het oog. Transseksualiteit is een boeiend maar geen eenvoudig thema om een boek aan te wijden.