Vleugels van papier / Ridder van karton

2 verhalen voor de prijs van 1. Niet gewoon twee na elkaar, maar eentje aan de ene kant en het andere (als je het boek omkeert) aan de andere kant.

In Vleugels van papier maken we kennis met Irfaan. Hij is zijn land moeten ontvluchten wegens oorlog. Waar zijn baba is, weet hij niet. Hij mist hem enorm. Buurman Hamid geeft hem de raad om 1000 kraanvogels te plooien, want dan komt volgens de legende een droom uit. Jammer genoeg, gelooft Irfaans moeder daar niet in. Ze vindt het ook niet zo leuk dat Irfaan de papieren waarop baba gedichten schreef en blaadjes uit haar agenda als plooipapier gebruikte. Voor Irfaan zit er niets anders op dan bij de buren papier te gaan vragen. Zo komt hij te weten dat sommige andere buren ook wensen hebben. Samen vouwen ze de nodige 1000 vogels en zelfs mama plooit mee. Helaas kan de wens niet in vervulling gaan, maar de pakol van baba zal Irfaan vanaf nu steeds bij zich dragen.

De tekst is eenvoudig, het verhaal best wel ingrijpend. Je leeft als lezer zeker mee met het hoofdpersonage. De illustraties zijn zwart-wit en vullen de tekst goed aan.

In Ridder van karton wilt Amina ridder worden. Volgens Yunus kunnen meisjes dat niet. Na deze teleurstellende uitspraak zal Amina het tegendeel bewijzen! Al is ze dan een ridder zonder paard en zonder zwaard, ze is er wel eentje die mensen in nood redt. Dat heeft Yunus aan de lijve kunnen ondervinden.

Ook deze tekst in eenvoudig en wat toegankelijker dan die in het andere verhaal. De illustraties zijn in kleur en vullen het verhaal eveneens aan. Als extraatje krijg je bij beide verhalen nog een eenvoudige knutselopdracht.

Studio Sesam is een uitgeverij die diversiteit zichtbaar wilt maken. Diversiteitsbewuste communicatie is hun specialiteit. Samen met creatieve talenten geven ze o.a. kleurrijke prentenboeken uit. In onze diverse maatschappij mogen die natuurlijk niet ontbreken. Knap dat deze uitgeverij haar schouders hieronder zet, want het blijft moeilijk om geschikte boekjes te vinden. Voor het ene kind zullen ze (eindelijk) herkenbaarheid bieden, voor het andere kind gaat er misschien (eindelijk) een nieuwe wereld van verschillende culturen open.