Vik en tuur aan het stuur

Dit boek bevat 2 eerder uitgegeven verhalen: Het uur bij Tuur (2012) en Het stuur van Tuur (2018). Zoals die vorige uitgaven valt het speciaal formaat direct op. Je leest dit boek immers horizontaal. Beide verhalen zijn gericht op startende lezers. 

Het hoofdpersonage is Vik. Een jongen die regelmatig op bezoek gaat bij Tuur, de buurman. De twee verhalen hebben elk een rode draad, maar elke pagina vertelt een eigen klein verhaaltje. Dat schept de mogelijkheid om het boek zo ver te lezen als je concentratie of motivatie reikt. En pik je ook gemakkelijk terug in wanneer het boek even aan de kant heeft gelegen. Elke keer word je uitgedaagd om zaken te zoeken in de prenten. En krijg je raadseltjes voorgeschoteld. Daarbovenop wordt er veelvuldig gerijmd. Spelen met tekst en prenten dus. Plezier gegarandeerd. 

Zoals steeds zijn de prenten van Frank Daenen heel aantrekkelijk en geraak je er niet op uitgekeken. Dat leidt misschien wel wat van de tekst af, maar is ideaal als zoekboek. En het kan voor jonge  lezers motiverend zijn. Ook met de vormgeving van de tekst wordt gespeeld. Af en toe een ander kleur, zwevende stukjes tekst ... Leuk, maar het kan ook chaotisch overkomen voor lezertjes die van meer structuur en rust houden. 

Het lijkt me dan ook een fijn boek samen te gaan lezen en verkennen. 

Ik las dat de vorige boekjes wel in de smaak vielen bij leerkrachten die handig gebruik maakten van het informatieve aspect. Dit boek sluit goed aan bij het thema verkeer. Ook op www.klascement.be vind je tips voor in de klas.