Vijf mama's voor Olifant

Voor Moederdag tekenen de diertjes een portret van hun mama. De illustraties zijn zo expressief dat je de enthousiaste sfeer en dynamiek in de dierenkleuterklas als het ware met al je zintuigen opneemt. De giraf en de kikker zijn apetrots op hun tekening en de olifant tekent wel twee mama’s, één met blauwe en één met groene ogen. En kleuter olifant houdt niet op, ze hangt er nog drie mama prenten bij. Glunderend vertelt Olifant over haar vijf lieve mama olifanten. Muis en Kameleon vinden die vijf mama olifanten hilarisch en er ontstaan kleine pesterijtjes in de klasgroep. Tot plots de grond davert. De vijf mama olifanten komen voor het Moederfeest op bezoek. De diertjes vinden dit ongelooflijk. Het wordt een reuze leuk feest op school met al die mama’s.
De illustrator An Candael plaatst het hele verhaal dicht bij de leefwereld van kleuters. Haar tekenstijl leunt sterk aan bij de primitieve tekeningen van kleuters: wat hoekige lijnen en slordige inkleuring. Met haar levendige composities weet ze precies de sfeer te creëren van een gezellige tekensessie in de kleuterklas. De karakters van de diertjes zijn treffend en expressief getekend, zoals de kameleon en de muis als kwieke plaaggeesten. De diertjes lijken allemaal aparte persoontjes, zoals het bange kikkertje dat liever op een veilige afstand toekijkt.
De vertelstijl sluit er mooi bij aan: vrolijk, gevat, levendig en precies goed gericht op kleuters.

Het hele verhaal symboliseert mooi de diversiteit in onze leefwereld, hier goed ingebed met een prachtig voorbeeld uit de dierenwereld. Olifantjes worden in de natuur opgenomen in een hele kudde van mama olifanten. Het is knap om het thema van multiculturen zo eenvoudig en enthousiast uit te drukken.
Dit prentenboek kan een prachtige start betekenen om kinderen uit verschillende culturen over hun mama en thuis te laten vertellen.