Verder dan ver

Zebra zoekt het geluk

Zebra kijkt vanuit een boom verder dan ver. Maar dan merkt hij dat er naast hem een vogel zit. Het klikt tussen de twee. Ze vinden het fijn om samen eropuit te trekken. Zebra geniet ervan om de omgeving met vogel te verkennen. Maar dan vliegt vogel op een dag weg, verder dan ver. Zebra is verdrietig en boos. Hij begint zichzelf veel vragen te stellen en beslist een lange trektocht te maken. Verder dan ver, op zoek naar een bijzondere plek. Op zoek naar een nieuwe thuis. Op zoek naar antwoorden op al die vragen die in zijn hoofd fladderen. 

Dit is een heel innemend verhaal dat prachtig geïllustreerd is. Zebra is zo weergegeven dat je niet anders kan dan er sympathie voor te hebben. Verder is de achtergrond zo uitgewerkt dat je meteen de sfeer voelt wanneer je de pagina openslaat. De emoties zijn overduidelijk. Dat past dan perfect bij dat stuk tekst. Tekst en illustraties zijn mekaar echt waard en aanvullend. Ook een vleugje humor ontbreekt niet in de prenten die boordevol verrassende details zitten. 

Er zitten subtiel verschillende boodschappen in het verhaal verwerkt. Dat maakt dat elke luisteraar of lezer het op zijn of haar manier kan beleven. Het gaat over de zoektocht naar geluk en liefde. Maar ook over volhouden. Over geluk dat soms vlak naast je ligt, als je het maar wil zien. Over wat je nodig hebt om van een huis een thuis te maken. En zo veel meer.

De schrijfstijl is pakkend. Zebra dronk elke dag twee koppen stevige koffie. De eerste om wakker te worden. De tweede om van te genieten. En zoals Zebra zijn koffie drinkt, zo zou ik dit boek lezen. Een eerste keer om verwonderd wakker te worden. De tweede en alle volgende keren om van te genieten.