Verborgen Beesten

Bijzondere dieren waarvan je niet wist dat je alles over ze wilde weten

Martin Brown is een succesvol cartoonist, illustrator en auteur die bekendheid verwierf met zijn illustraties voor de boekenreeks 'The Horrible Histories' die bij ons verschenen in de reeks 'Waanzinnig om te weten'. 

Na al die geschiedenis was het nu tijd voor een streepje natuur. Brown had echter geen zin in nog maar eens een boek over de leeuw, de koala of de giraffe ... Natuurlijk, het zijn prachtige dieren. Maar eerlijk gezegd, het gaat altijd over hen. Hoog tijd voor een boek over de niet zo bekende dieren dus! Want heb jij weleens gehoord van de zorilla, de gaur of de hirola?

In dit boek worden eenentwintig minder bekende (of zeg gerust onbekende) beesten voorgesteld. Elk dier krijgt een dubbelpagina ter beschikking. De naam van het dier staat bovenaan vermeld in een kleurige band. Een vrij vlakke waarheidsgetrouwe tekening vult een van de twee zijden, indien nodig aangevuld met kleinere detailtekeningen. De mensenblik die de beesten kregen en de grappige opmerkingen die ze maken geeft ze een cartooneske uitstraling. Hiernaast nog een humoristisch geschreven stukje informatie in een luchtig lettertype, wat het geheel wel toegankelijk maakt. De vertaling schoot hier en daar te kort waardoor de zinnen niet altijd even vlot lezen. De keuze om de eerste zin volledig in een vergroot lettertype weer te geven schept verwarring tijdens het lezen. Zo wordt er hierbij geen rekening gehouden met het einde van een zin of een woord bijvoorbeeld SPECTA-culaire. In een kader in een pastelvariant van de titelkleur vind je beknopte informatie over formaat, voedsel, status, woongebied. Deze laatste is ook aangeduid op een klein kaartje. Een leuk weetje sluit het rijtje af. We eindigen met een verklarende woordenlijst. Tussen de woorden werden kleine illustraties geplaatst die, omdat ze niet naar een woord uit de lijst verwijzen, eerder verwarring scheppen en naar mijn gevoel beter achterwege werden gelaten. 

Al bij al een luchtig informatief boek over bijzondere beestjes waar dierenvrienden vanaf negen jaar zeker graag eens in zullen neuzen.