Verboden te vliegen

Wat hebben duiven met de oorlog te maken? Wellicht weinig kinderen zullen daar een antwoord op kunnen geven. In haar nieuwste boek ‘Verboden te vliegen’ zoemt Martine Letterie in op de rol die deze dieren tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gespeeld. Dat doet ze aan de hand van een historisch verhaal voor jonge lezers. Daarin laat ze Fietje, een ongeveer zesjarig meisje, aan het woord. Fietje woont met haar ouders en acht broertjes en zusjes in een dorp niet zo ver van de Nederlands-Belgische grens. Ze hebben het niet breed maar ze lijken gelukkig. Wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, verandert er geleidelijk veel in hun leven. Huizen, fietsen en radio’s worden plots in beslag genomen. Dat geldt ook voor de duiven waaraan Fietje en haar familie zo gehecht zijn. Duiven kunnen immers berichten overbrengen en dat willen de Duitsers voorkomen. Met de hulp van haar familie bedenkt Fietje een plan om de dieren te redden en samen slagen ze erin om de dieren onder te laten duiken.

Naast de beleving van Fietje zijn er ook hoofdstukken waarin de schrijfster de duiven hun kijk op het gebeuren laat vertellen. De communicatie tussen Fietje en haar lievelingsduif Charlie behoort tot de wereld van de fantasie, evenals de conversatie tussen de duiven onderling. De keuze om haar verhaal op die manier uit te werken, aangevuld met de eenvoudige kleurrijke illustraties, zorgt voor een luchtig geheel. Humor, spanning en beschrijvingen wisselen elkaar af en dragen ertoe bij dat een ingrijpende periode uit de geschiedenis hier bevattelijk wordt voorgesteld. De duidelijke opbouw waarin vier periodes, namelijk voor de oorlog, oorlog, het begin van het einde en vrijheid op elkaar in verschillende hoofdstukken aansluiten, biedt de mogelijkheid om de tijd en de evolutie te overzien. Naast de warme en ook nuchtere familierelaties krijgen lezers met mondjesmaat alle facetten van de oorlog aangeboden.

Martine Letterie is grondig in haar beschrijvingen en schrijft vlot vanuit een onderlegde accurate kennis. Lezers uit de doelgroep voor wie dit verhaal geschreven is, zullen niet alle linken zelf kunnen leggen. Daarom is dit een boek dat zich niet alleen uitstekend tot voorlezen leent, het nodigt ook uit tot praten. Op die manier biedt het niet alleen leesplezier maar zorgt het ook voor een basis om het verleden te kunnen plaatsen en het verband met het heden beter te begrijpen.