Vasco het voetbalvarkentje

Op zijn verjaardag krijgt Matteo twee geweldige cadeaus: een voetbal en een varkentje. Het is de mooiste dag van zijn leven! Ook voor varkentje Vasco is het de mooiste dag van zijn leven want hij krijgt ook iets, namelijk Matteo.
Vasco en Matteo worden snel de beste vrienden.  Alles, werkelijk alles doen ze samen. Het is een prachtig duo. Matteo is echter gek op voetballen en net dat wil samen niet zo goed lukken. Vasco doet erg zijn best om Matteo niet teleur te stellen. Matteo doet erg zijn best om niet aan Vasco te tonen dat hij het jammer vindt. Echte vrienden zoeken samen een oplossing en ze gaan op stap...
Het verhaal van Vasco en Matteo is op een bijzonder mooie manier verteld. Het boek blinkt uit in schoonheid. Zowel de tekst, die als poëzie in de oren klinkt, als de vormgeving zijn van een ontroerende schoonheid.
Edward van de Vendel slaagt erin met dit verhaal mijn hart te laten smelten. Hij weet op een poëtische manier te vertellen hoe mooi echte vriendschap kan zijn. Alain Verster weet dan weer met zijn illustraties de perfecte sfeer op te roepen. Hij maakt gebruik van oude, vergeelde foto's en toont een decor uit vervlogen tijden. Alles ademt nostalgie uit. Wie krijgt er geen warm gevoel als hij denkt aan vroeger, aan zijn eigen kindertijd? De tijd waarin alles nog kon en dromen nog beleefd werden tijdens het spelen... Bovendien heeft Alain een fijn gevoel voor details. Elke illustratie is een kleine parel vol leuke ontdekkingen. Erg mooi zijn de plaatjes van plakbare voetbalhelden die 'rondslingeren' op de bladzijden. Een ander leuk detail is het voetbalveld op de voordeur van Matteo. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Een ontroerend verhaal over een bijzondere vriendschap, gebracht op een buitengewoon mooie manier.