Vandaag gaan we verhuizen

In dit rustig vormgegeven boek volgen we een jong gezin gedurende de dag er verhuisd moet worden. De kleuters Stijn en Sterre pakken de zaken handig aan. Vol goede moed verzamelen ze hun spullen in kartonnen dozen, waarbij hun ordelijke manier van werken enigszins contrasteert met die van hun ouders. Bij het planmatig inpakken zijn de kinderen blij verrast over het feit dat ze erg veel spullen blijken te hebben.
In het spoor van de verhuiswagens bereikt het gezinnetje dan zijn nieuwe huis. Mama en papa lijken blijken bij het uitpakken een aantal zaken niet terug te vinden. De kinderen echter hebben zich zo genesteld in hun nieuwe slaapkamer, die erg prettig en beloftevol oogt.
Het optimistische verhaaltje leert ons dat ordelijk te werk gaan enkel maar voordeel biedt. Voor de kinderen lijkt de verhuizing helemaal geen stresserende bedoening. Hij vormt geen verontrustend of verwarrend vooruitzicht en iedereen loopt er dan ook met de glimlach bij.
Beeld en tekst bevestigen elkaar volkomen. De tekeningen roepen geen extra denkpistes op en leveren geen informatie aan die al niet in de summiere tekst vervat zit. In die zin blijft alles iets te letterlijk en te demonstratief. Toch is de combinatie van tekst en beeld geslaagd. Ze komt solide en degelijk over. De situatie wordt herkenbaar geschetst en de boodschap komt adequaat over. De eenvoudige, voorzichtige tekenstijl en het neutrale kleurpalet ogen ietwat monotoon maar blijken sympathiek en aangenaam. Al is de vertelling kort en bondig, toch nodigt ze uit tot identificatie: wat zou je zelf meenemen en hoe pak je het aan? En: wat heb je allemaal niet liggen in de kast waar je geen weet meer van hebt?
Het is geen grensverleggend werk, maar toch, dit bescheiden kijk- en voorleesboekje voor kleuters mag er best wezen.