van Manneke Pis tot de Betoverde Haas

In het voorwoord van dit boek wordt babysit Maarten bedankt, de babysitter die aan de schrijven van dit boek o.i. leuke verhalen vertelde. Vanaf nu zijn we Maarten allemaal dankbaar, want het is exact die vertellende schrijfstijl die het boek maakt tot wat het is. De manier waarop Tanguy Ottomer de lezer aanspreekt tijdens deze verrassende rondreis door België doet je denken aan vroegere dagen waarop er verhalen verteld werden alsof de verteller er zelf bij was.

De twintig geselecteerde verhalen spelen zich verspreid over België af en van de meesten van hen heb je al wel gehoord. Zo kent iedereen Manneke Pis, maar het verhaal erachter is minder bekend: net zoals dat van bijvoorbeeld de reus Brabo, de drie heemskinderen, Tijl Uylenspiegel en nog zoveel anderen nog te weinig gekend zijn.

Elk verhaal is ongeveer vijf bladzijden lang en sluit af met een paar weetjes die de moeite waard zijn. Het is een fantastische manier om diverse streken in België te leren kennen en de volkscultuur levend te houden.

De illustraties bij de verhalen zijn door verschillende illustratoren gemaakt, maar ze zijn stuk voor stuk een meerwaarde voor dit boek. De vormgeving is zodanig strak dat de verschillende stijl in illustraties niet stoort. Integendeel. Het is ook dankzij de vormgeving die tekst en illustraties in balans brengt dat het boek zo vlot leest. Knap gedaan!