Van dwaallicht tot drakenkoning

Wonderlijke weetjes en wereldverhalen

De wetenschap staat in onze moderne tijden al mijlenver en heeft vakkundig uitgeplozen hoe alles op onze wereld is ontstaan. Lang geleden ging dat er echtern anders aan toe en gingen mensen met hun verbeelding op zoek naar een eerder magische oorsprong van al het moois op aarde: de rivieren, meren, vulkanen, moerassen, zeeën, oceanen, enzovoort. Jaar na jaar werden de verhalen en de mythes over het ontstaan van deze natuurfenomenen overgedragen van generatie op generatie. Onze bossen liepen volgens onze voorvaderen vroeger vol met trolletjes en kabouters, en op zee was een oogverblindende zeemeermin of een angstaanjagend zeemonster geen uitzondering.

In dit boek kom je heel wat meer te weten over al die legendes die over de hele wereld voortverteld werden. Doordat het boek verhalen uit eeuwenoude culturen combineert, passeren er heel wat moeilijke en vreemde namen de revue, maar alles wordt verduidelijkt met mooie, kleurrijke tekeningen waardoor die bijzondere namen geen hindernis meer vormen.

De schrijfster Claire Cock-Starkey deed heel wat opzoekwerk om zo’n mooie verhalen-/weetjesbundel te realiseren. In dezelfde stijl maakte ze ook al het boek Van stormgod tot dondervogel over wilde wijsheden en weetjes uit de natuur. Haar nieuwe project Lore of the stars zal over de betoverende magie van het heelal gaan, en wordt verwacht in oktober 2023. Een Nederlandstalige titel is op het moment van het schrijven van deze recensie nog niet gekend.

De cover van het boek knalt meteen door de goddelijke figuurtjes en krullerige plantenmotieven. De illustratrice Samantha Dolan vindt de inspiratie voor haar tekenwerk in de natuur en planten en is geboeid door mythes en folklore wat haar natuurlijk tot de uitgelezen persoon heeft gemaakt om de bundel te illustreren. Het geheel spreekt tot de verbeelding en nodigt jonge lezers ongetwijfeld uit tot het snuisteren in dit boek. Een mooie aanwinst op de boekenplank!