Ukkie

"Groter dan groot worden", dat is wat Ukkie wil. Als kleinste van de kudde, worstelt ze met het langzame proces van groot worden. Ukkie wil dat dit sneller gaat en onderneemt daarom allerlei dingen, maar het lukt haar niet. Wanneer plotseling de kudde Ukkie hard nodig heeft, komt ze uiteindelijk tot een belangrijk inzicht. Heeft niet ieder van ons, klein of groot, jong of oud, zijn eigen unieke talenten?

Het prentenboek "Ukkie" neemt je mee in de Scandinavische wintersfeer. Besneeuwde berglandschappen en kleurrijke kledij van de wollige jakken sieren de pagina's van dit boek. Het kleurenpalet van het boek en de tekeningen op grote vierkante pagina's doen je wegsmelten. Het boek is vertaald vanuit het Engels, maar daar merk je weinig van. Bette Westera, gekend van o.a. "Held op sokken" en "Dit is geen Cobra", schreef de rijmende tekst. Ze heeft uitstekend werk geleverd. De rijmpjes vormen een mooi samenspel met de prachtige illustraties. Een prettig tempo bij het voorlezen is hiervan het resultaat. Het verhaal bouwt zich op vanuit de droefheid en het 'klein voelen' van Ukkie, tot de actie die ze onderneemt en uiteindelijk de leerrijke les die ze zal ontdekken. 

Het is een boek dat vrolijk maakt en tegelijk vertedering brengt. Snel groot willen zijn en jezelf goed vinden zoals je bent, zijn thema's die hier mooi worden uitgewerkt. Ook de voorlezer zal genieten van dit knap geïllustreerde verhaal met ritmisch woordenspel. Een ideaal voorleesboek voor op een koude winterdag.