Uit elkaar

Wat een topduo, deze twee dames! Ik weet niet wat ik het knapst vind: de grappige, emotionele, rake gedichten over het moeilijke thema dat scheiden is, of de fantastische, originele, moderne illustraties en vormgeving. Als je daar niet uit kan kiezen, weet je al snel dat dit een 5-sterren boek wordt. Ik merk al snel de gelijkenissen met ‘Doodgewoon’ op, maar toch is dit boek absoluut origineel.

Kinderen krijgen, uit elkaar gaan, trouwen met een man zonder kinderen en samen geen kinderen … been there, done that. Ik besef dat ik nog een vrij eenvoudig parcours bewandel.  Maar de gedichten van Westera lees ik door de bril van een ‘ervaringsdeskundige’. En het moet gezegd, ik las met uiteenlopende gevoelens: genietend van de zalige humor, geraakt door het herkenbare leven zoals het is en eerlijk is eerlijk: heel af en toe met een gevoel van schaamte en mislukking. Maar als troost kon ik ook lezen dat het nog veel erger en absurder kon.

De gedichten ‘bekken vlot’, maar op geen enkel moment had ik een ‘rijmen om te rijmen’ gevoel.  De inhoud is raak. De vormgeving van de tekst in combinatie met de illustraties is op zijn minst origineel te noemen en ze vullen elkaar zalig aan, met een prachtig geheel als resultaat. Je zult het boek meerdere keren moeten lezen of doorbladeren om de verborgen creatieve vondsten te ontdekken … Heerlijk!

De bladzijden lijken niet doorgesneden te zijn en geregeld lopen tekeningen en titels door op de volgende bladzijde. Dit is een Japanse werkwijze. Knap deze tegenstelling: uit elkaar, maar toch verbonden en doorlopend. Ook het eerder sombere thema wordt gecombineerd met een felle roze kleur, qua tegenstelling kan dit ook tellen.

Net als ‘Doodgewoon’ is ‘Uit elkaar’ een pareltje voor jong en oud geworden. Ze zullen wel elk door een andere bril kijken, wat het allemaal extra bijzonder maakt. Een absolute aanrader!