Uit de schaduw

Nella leeft alleen met haar mama. Haar papa is een tijdje geleden gestorven. Nella lijdt hier enorm onder. Op school wordt ze door niemand opgemerkt, ze voelt zich een nul. Wanneer ze op een middag prachtige vioolmuziek hoort op een plein in de stad, gaat ze op het geluid af. Tot haar grote verbazing neemt Julie, zo heet de vioolpeelster, haar mee naar een café. De dagen nadien kan Nella Julie niet uit haar hoofd zetten. Nella is zo erg op Julie en haar muziek gesteld dat ze een baantje zoekt en een viool bestelt op internet in de hoop dat Julie haar vioolles wil geven. Stiekem is ze verliefd op Julie. De mama van Nella merkt ook dat Nella veranderd is en op school wordt ze 'gezien'. Ze hoort er nu ook bij.
Julie woont in een kraakpand. In hetzelfde huis woont ook Erwin, die verliefd is op Julie. Maar omdat de liefde niet wederzijds is, wil hij wraak nemen op Julie. Dit kan maar op één manier: haar viool beschadigen. Voor Julie is immers maar één ding belangrijk. Op een dag vertelt Julie aan Nella over haar vriend. Nella is enorm ontgoocheld. Haar wereld stort in. Terwijl Nella wegvlucht, ziet ze dat Erwin de viool van Julie steelt met de bedoeling ze te vernietigen. Maar hij neemt per ongeluk de goedkope viool van Nella. Julie probeert dit met geweld te verhinderen. Erwin overleeft de klap op het nippertje maar Julie komt in de gevangenis terecht. Nella houdt het geheim dat het niet haar eigen viool was, maar de goedkope viool van haarzelf.
Hierover gaat het boek: de liefde van Julie voor haar viool, de liefde van Erwin voor Julie en Nella's verliefdheid. Haat en liefde liggen dicht bij elkaar. Het duurt heel lang tot Nella uiteindelijk toegeeft dat de dure viool van Julie onbeschadigd is. Ze is bang om opnieuw in haar oude ik te vervallen: een onbelangrijk meisje. Door haar stilzwijgen wordt alles echter alleen maar erger. Het verhaal is vlot geschreven. Je leest vanuit het perspectief van Nella en begrijpt haar gevoelens. Maar het feit dat ze de leugen zo lang volhoudt, komt ongeloofwaardig over. Pas tegen het einde van het boek komt ook Julies standpunt aan bod. Jammer dat dit niet meer uitgediept werd.