Uilen zijn cool

Oscar is een konijnuiltje en hij kan beter rennen dan vliegen. Zelf vindt hij dat heel erg cool. Rikkie is een sneeuwuil, die kan prachtig duiken, stijgen en glijden op de wind. Ook dat vindt Oscar echt cool. Wanneer Rikkie tijdens een vlucht even niet oplet, vliegt hij tegen een boom en blijft hij een tijdje bij Oscar wonen om te herstellen. Niettegenstaande het feit dat Oscar misselijk wordt als hij probeert te vliegen en de pootjes van Rikkie te kort zijn om goed te kunnen rennen, kunnen ze het best met elkaar vinden. Sommige uilen kunnen rennen, andere uilen kunnen vliegen – maar alle uilen zijn cool.

Op een eenvoudige manier, zonder belerend te zijn, biedt dit prentenboek een positieve kijk op diversiteit. De verwondering voor elkaars kunnen staat centraal.

Oscar, het konijnuiltje vertelt zijn verhaal vanuit het ik-perspectief en hij kijkt de lezer daarbij met zijn sprekende uilenoogjes recht aan. Voor jonge kinderen is dat een uitnodigend beeld. Dit uilenverhaal bevat een grote dosis fantasie. Wie na het lezen wil weten hoe een konijnuil of sneeuwuil er in werkelijkheid uitziet, zal verrast zijn door de herkenbaarheid. De paginagrote kleurrijke illustraties brengen de beide uilen en hun specifieke eigenschappen mooi, expressief in beeld. Nog meer opzoekwerk brengt je misschien bij ander werk van de illustrator. Jason Cockcroft maakte ook de covers van de drie laatste Harry-Potter-boeken. Met veel verbeelding herken je in de laatste prent, waarop beide uilen door de lucht zweven, de lichtheid en kracht waarmee hij zwevende dieren in de lucht weergeeft.