Tsjaikovski. De Notenkraker

'De Notenkraker' is een kinderboek dat al aan de zesde druk toe is. Het verhaal gaat over een meisje dat van haar oom voor Kerst een houten soldaatje krijgt. Dat soldaatje is niet zomaar een soldaatje, het is een notenkraker. Helaas maakt haar broer het al stuk, de eerste avond. Haar oom belooft het te genezen. Clara vertrouwt het niet en gaat midden in de nacht naar beneden om naar haar soldaat te kijken. Daar is ze getuige van een heus gevecht tussen haar soldaat en een leger muizen. Wat volgt is een typisch sprookje over een prins en een bal. Of is het een droom?
​Het verhaal werd prima bewerkt voor kinderen door Harmen van Straaten en ook de illustraties zijn van zijn hand. De tekst staat zeer duidelijk en groot weergegeven op een witte achtergrond met onderaan een kleine illustratie, de bladzijde ernaast is voorbehouden voor paginagrote tekeningen. Dit maakt het een geordend en overzichtelijk geheel. Geen zin om te lezen? Geen probleem, want er hoort een cd bij waarop het hele verhaal wordt verteld door Jenny Arean, een bekende naam in de theaterwereld. Maar bovenal bevat de cd de muziek van Tsjaikovski. Zo kunnen kinderen de weg naar klassieke muziek vinden en er meteen een verhaal aan vastknopen. Na het sprookje staan er nog een aantal nummers op, los van het verhaal, maar ze bieden wel de kans om nader kennis te maken met de muziek van Tsjaikovski.
Een mooi boek, dat zowel een prentenboek, leesboek als luisterboek is, maar dat evenwel niet geschikt is voor de allerkleinsten.