Truth or Dance

Vier vriendinnen op de balletschool. Ze dromen allemaal van een carrière als prima ballerina. Ze gaan ervoor! Wanneer ze worden toegevoegd aan de chatgroep ‘Truth or dance’ denken ze dat ze geselecteerd zijn voor een soort van wedstrijd. Als je deze wedstrijd wint, denken ze de hoofdrol in een eindvoorstelling van het conservatorium te krijgen. Via de chatgroep krijgen ze opdrachten doorgestuurd die steeds vreemder en gevaarlijker worden. Overleeft hun vriendschap deze wedstrijd? Hoe ver zullen ze gaan? Beslissen ze over leven of overleven ze?

In dit eerste deel van een trilogie weet de schrijfster Chinouk Thijssen op meesterlijke wijze de lezer te misleiden. Het is een thriller van formaat waarbij je brein naarstig zoekt naar de mogelijke dader(s) of naar een uitweg. Elke keer dat je denkt dat de verlossing nabij is, bots je tegen een muur. De spanning op het einde is zo groot dat het bijna ondraaglijk aanvoelt als je deel twee niet meteen kan beginnen lezen.

De personages van de vier vriendinnen India, Lisa, Nikki en Zoë worden niet evenredig uitgediept, maar dat stoort ook niet. Vooral van India krijg je meer achtergrondinformatie. Het verhaal start met een - best heftige - flashforward van drie jaar. Hierdoor wordt de toon meteen gezet. Wil je helemaal in de sfeer van het boek komen, kan je op Spotify een aangepaste playlist vinden (Truth or Dance Soundtrack).

Hoewel het verhaal zich volledig binnen de balletwereld afspeelt, is het niet nodig om enige voorkennis of zelfs voorliefde te hebben. Het is slechts een decor dat vooraan in het boek voldoende toelichting krijgt.

Onder andere dankzij voldoende witruimte tussen de regels leest het lijvige boek zeer vlot. De schrijfstijl is uiteraard reden nummer één. Om de doorlopende tekst te breken worden de chatberichten tussen de meisjes in tekstballonnen geplaatst en die van ‘Truth or dance’ worden gecentreerd, vetjes en in hoofdletters gedrukt. De kaft van het boek maakt meteen duidelijk dat het verhaal zich afspeelt in de balletwereld. De zwarte achtergrond en het lettertype verraden de sfeer.

Een echte aanrader voor lezers vanaf zestien jaar die hun zenuwen onder controle hebben.