Troostfilosofie

Voor elke dag een inspirerende gedachte

Maart 2020, de maand die in ons collectief geheugen gegrift staat als start van de corona-lockdown. Met z’n allen stonden we ineens voor een heleboel veranderingen en aanpassingen binnen o.a. de thuissituatie. Oorspronkelijk genoten we van de extra, verplichte onthaasting. Na een tijdje werd het voor heel wat mensen wat van het goede te veel. 

Filosofe, schrijfster en programmamaker Tine Jensen en illustrator Marijke Klompmaker wilden daarom iets doen wat troost zou bieden en kon inspireren. Dagelijks plaatste het duo een filosofische gedachte met een illustratie online, zodat ouders eventueel samen met hun kroost hierover konden nadenken en praten. Hierop kwamen zoveel positieve reacties dat Jensen en Klompmaker besloten om ze te bundelen in een boek.

40 filosofische gedachten en vragen haalden het boek. Veertig is het getal dat vaak genoemd wordt als het aantal dagen dat nodig is om te wennen aan een nieuwe situatie. In een knap vormgegeven boek vindt de lezer veertig dubbele pagina’s: aan de ene kant een titel, een quote of gedachte en een vraag, aan de andere kant een bijpassende illustratie. Het geheel zit in een kartonnen hoes, zodat het ook ideaal is als cadeau.

De illustraties en kleuren voelen warm aan. Er zitten pareltjes tussen, maar evengoed ook enkele die me veel minder aanspreken. Stine Jensen is niet aan haar proefstuk toe en bewijst dit met de aanpak en haar duidelijke verwoordingen. Ze spreekt volwassenen en kinderen aan.

Een leesboek is dit zeker niet, eerder eentje om in het zicht te leggen en er af en toe een gedachte uit te lezen en te laten bezinken. Het is breed inzetbaar. Je kan ervoor kiezen om willekeurig te lezen, maar je kan ook specifiek naar een onderwerp zoeken, dat je makkelijk terugvindt in de inhoudsopgave. Het kan thuis gebruikt worden, maar evengoed op school.

Al vormt Corona het uitgangspunt, wanneer dit vieze beestje verslagen is, kan dit boek zeker nog verder dienst blijven doen.