14+ | 2016
Van Goor
ISBN 978-90-00-33248-9
FICTIE , 344 p. , €19.99
gelijmd
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Traveler

Het vervolg op Seeker

In 'Seeker', het eerste boek in deze reeks, legde Quin Kincaid een belofte af als Zoeker. Een Zoeker is iemand die mensen redt en beschermt. Jammer genoeg moest zij ontdekken dat binnen haar familie die eed niet al te nauw genomen werd: haar vader moordt er op los, haar oom is een notoir leugenaar en het grootste slachtoffer tot nu toe is haar eigen moeder. Gelukkig vindt ze steun bij Shinobu, haar vriendje. Hij is stoer en heldhaftig maar wil ook antwoorden op de vele vragen die er zijn over Quins familie. In 'Traveler' gaan ze samen op zoek naar de antwoorden, vooral op de vraag waarom het ergens in de geschiedenis misliep. Ze ontdekken dat er zelfs hele families van Zoekers verdwenen zijn, dat er duistere verbonden afgesloten werden en dat er een complot bestaat om de ‘goede Zoekers’ uit te roeien. De waarheid blijkt zeer duister te zijn.
Met behulp van een kopie van het dagboek van Johns moeder, Catherine, gaan Quin en Shinobu op onderzoek uit. Jammer genoeg heeft ook John, die met de hulp van Maud, een jonge Vrees, wanhopig zijn opleiding tot Zoeker wil beëindigen, het dagboek van Catherine. John wil vooral de dood van zijn moeder wreken en gaat daarvoor tot het uiterste. Door goed geplaatste flashbacks krijg je een beter zicht op het leven van Catherine en merk je dat dat voor een groot deel parallel loopt met dat van Quin, Shinobu en John. De auteur heeft hier zeer goed gebruik van gemaakt, want op deze manier worden de puzzelstukjes van het eerste boek, langzaam maar zeker in elkaar geschoven. 
Naast het verhaal van Catherine, Quin, Shinobu en John, krijgen we er nog enkele personages bij: een stel vreemde jongens, die blijkbaar een belangrijke rol spelen in het verhaal. Dat wordt pas naarmate het verhaal vordert duidelijk. Dan heb je nog Maud, de jonge Vrees. Zij leidt John op om een volwaardige Zoeker te worden. Toch zie je hoe zij het moeilijk heeft met haar geweten: is het wel goed wat ze doet? Wat zullen de gevolgen zijn? Hoe ver mag ze gaan? Hoe sterk mag ze John maken? Het personage van Maud is cruciaal en doet je als lezer regelmatig stilstaan en de andere personages vanuit hun perspectief bekijken.
Gaandeweg worden vele vragen uit deel 1 beantwoord en door de flashbacks wordt dit nog versterkt. Dat maakt dat dit boek sterker is dan het eerste: het is krachtiger, duidelijker en boeiender. Traveler richt zich op jongeren die houden van fantasy, vechtscènes en een wat ingewikkeldere verhaallijn. Het boek eindigt met een knappe cliffhanger, die het derde boek ‘Disruptor’ aankondigt.

Tanja Maes
Fantasy
uit de reeks: Seeker , deel 2
origineel: Traveler (Engels) - Maria Postema (vertaler)