3+ | 2010
Lannoo
ISBN 978-90-209-8912-0
FICTIE , 28 p. , €16.95
gebonden , prentenboek
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Tram BXL

Marjolein Pottie (auteur) Marjolein Pottie (illustrator)

In dit kleurrijke zoekboek word je meegenomen voor een tramrit doorheen Brussel. Je ontdekt er tal van leuke plaatsen. Zo zoeft de tram voorbij de Heizel, het Klein Kasteeltje, de Marollen, het Zoniënwoud … Maar voor een kleuter die deze stad niet kent, is het gewoon een leuk zoekboek waar veel te beleven valt.
Aan elke halte stappen nieuwe personages op en af. In de tram zelf valt er ook heel wat te beleven. Zo zie je bijvoorbeeld een sportieve man de tram opstappen en plaats nemen. Maar wanneer dan een oudere dame op de tram geen plaats vindt, blijft onze ‘sportieve’ jongen gewoon zitten. Wanneer ze aan het stadion aankomen, sprint onze ‘sportieve’ jongen eruit om zo als eerste de finish van een loopwedstrijd te bereiken. Zo kan je wel een aantal figuren volgen doorheen dit zoekboek. Stof om over na te denken en om over te discussiëren met de kleuters ontbreekt hier duidelijk niet!
Aan het begin van het boek krijg je ook nog enkele zoekopdrachten die je alvast op weg kunnen helpen.
Het is een aantrekkelijk groot kartonnen zoekboek met felle kleuren en een kijkgaatje vooraan. Voor wie niet vertrouwd is met de stad is het gegeven ‘tram’ misschien iets te abstract weergegeven. Het lijkt wel een autobus waar gekke zwarte draden boven getekend zijn. Het plaatje waar de tram van onder de grond naar boven rijdt vraagt, volgens mij, voor kinderen die er niet mee vertrouwd zijn toch wel enige verduidelijking. En dienden de tekeningen waar je zogezegd bij de mensen thuis in hun kelder kan binnenkijken echt erbij getekend te worden om duidelijk te maken dat we onder de grond aan het rijden zijn? Mij bezorgden ze enkel en alleen maar verwarring.
Het boek laat je  kennis maken met de kleurrijke bedrijvigheid in de stad. Het multiculturele aspect en de gezellige drukte van een stad komen hier zeker tot zijn recht. Het eerste zeker ook op de schutbladen achteraan waar onder de pasfotootjes van abonnementenhouders vaak 'vreemde' namen staan.

Ilse Verhulst
Zoekboeken | Stad | Vervoermiddelen | Interculturele samenleving