Toen kwam Sam

Kix en zijn zusje wonen op het platteland samen met papa, mama, twee honden en drie paarden. Op een dag krijgen ze bezoek van een grote, witte berghond. Kix is meteen gek op hem en noemt de hond Sam, want Sam ziet eruit als een Sam. Kix en zijn zusje Emilia raken erg gehecht aan Sam maar maken zich ook zorgen over de toekomst. Wat als het echte baasje van Sam hem weer komt halen? Het echte baasje is immers die gekke zoon van de overburen ...
Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat zich afspeelde in Canada toen Edward van de Vendel er op familiebezoek was. Het verhaal is erg vlot geschreven; de kinderlijke gedachten en gevoelens komen heel authentiek over. De tekst wordt afgewisseld met sobere tekeningen, eerder schetsen die nog ruimte laten voor fantasie. De spanning wordt mooi opgebouwd naar het einde van het verhaal toe.
Het boek is een aanrader voor alle kids die van dieren en meer specifiek van honden houden. Ik vond het zelf moeilijk om het boek opzij te leggen omdat ik groot geworden ben met een hond als maatje.
Ik vind het een mooi verhaal met veel spanning en toch ook veel warmte. Nestwarmte?