Toch moederdag voor Tommy

Tommy gaat graag naar school, en kan ook vandaag amper wachten om te gaan. Maar in de klas, neemt de dag een ietwat nare wending: vandaag gaat iedereen aan de slag ... voor Moederdag! Alle klasgenootjes zijn blij en opgetogen – hoera, vandaag geen les – maar Tommy zit er wat sip bij, want voor wie moet hij iets maken? Kleine Tommy heeft geen mama, maar twee papa's.
De klas reageert niet heel begripvol: hoe kan dat nou, twee papa's? De juf grijpt in. Ze legt uit dat twee papa's evengoed een koppel en een gezin kunnen vormen. Geloven jullie het niet? Ga dan maar even bij Tommy thuis gaan spelen, dan zie je het meteen. En intussen kan Tommy voor zijn oma's een cadeautje maken, want daarvan heeft hij er ook twee!

Wat een fijne boodschap brengen Margreet Hammenga en Paul Oole met dit hartverwarmende boekje. Hoewel er steeds meer aandacht komt voor alle vormen van gezinnen, zijn ze nog lang niet allemaal ingeburgerd. Kleine Tommy zal zelfs vandaag de dag jammer genoeg geen uitzondering zijn. Het is dan ook fijn om te lezen dat de juf begripvol en oplossingsgericht handelt. Ook het onbegrip van de kinderen berust op onwetendheid, iets wat snel verandert wanneer ze bij Tommy en zijn papa's thuis in de tuin kunnen spelen.

Het verhaal en de boodschap wordt helaas wat overschaduwd door de ouderwetse stijl van illustraties, de glanzende kaft en pagina's en het kinderachtige lettertype: zo ziet het geheel er een beetje goedkoop uit. Ook de tekst op rijm werkt nogal stroef.

Toch voel je bij het lezen van dit verhaal dat de goede bedoelingen oprecht zijn, en dat we zelfs vandaag nog nood hebben aan verhalen als deze. Leerkrachten vormen een fundamenteel deel in het leven en de opvoeding van kinderen. Ze openen de blik op de wereld, en helpen de kinderen hun weg in de wereld te vinden. Een heerlijke ode aan leerkrachten.