7+ | 2015
Clavis
ISBN 978-90-448-1989-2
FICTIE , 62 p. , €18.95
gebonden , voorleesboek
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Tips voor de verdrietige koe

Wat doe je wanneer je vriendin verdrietig is? Dan probeer je haar op te vrolijken. Victor is een vogel die vaak op de rug van Carolina de Koe zit. Wanneer Carolina neerslachtig is, gaat Victor op zoek naar allerlei tips om gelukkig te worden.
Zo ontmoet hij meneer Meneer. Voor ze samen een ijsje eten, schrijft meneer Meneer volgende tip in Victors schriftje: "Kijk om je heen en zie de mooie dingen". Carlos de Cavia leeft volgens het moto: "Bewegen is gezond. Bewegen maakt je blij." Met vijf tips in zijn boekje en na een tweede ijsje en een belerend gesprek met meneer Meneer gaat Victor Carolina weer opzoeken.
En daar gaat het verhaal de mist in. De andere koeien worden in het gebeuren betrokken, wat eerst een verfrissende invloed heeft, maar dan uitdraait op een bemoeizieke beestenboel. Het verhaal wordt veel te langdradig en de tips om gelukkig te zijn, vliegen je rond de oren. Wat een gezellig kampvuur had kunnen worden, wordt een dierenversie van Tante Kaat en daar zit niemand op te wachten, zeker zevenjarigen niet.
Ik vraag me af hoe men die doelgroep na pagina 36 nog kan boeien. De tips zijn ook eerder bedoeld voor volwassenen en niet bepaald origineel. De auteur heeft zich geïnspireerd op Leo Bormans, een geluksdeskundige. De vertaling naar kinderen is onvoldoende gebeurd en het verhaal had veel korter, snediger en humoristischer kunnen/moeten zijn om genietbaar te zijn.

Elke Verhulst
Verdrietig zijn | Geluk