Tim de kleine boswachter

In deze bundel met kortverhalen beleef je samen met Tim alle avonturen die je in een bos kunt meemaken. Tim is de enige zoon van een boswachter. Het gezin woont aan de rand van het bos en het hele bos is zijn leven. Op zijn verjaardag krijgt hij de mooiste verrassing die hij maar wensen kan: een echt boswachterspak en een elektrische skelter, waarmee hij op alle terreinen kan rijden. Papa vindt dat Tim dit dubbel en dik verdient, want hij is prima geslaagd voor alle testen om boswachter te kunnen zijn. Weldra raakt hij bevriend met een buurmeisje, Tippi. Samen dragen ze zorg voor de dieren en het bos. Zo vermanen ze een wandelaar die zijn hond niet aan de leiband houdt of zorgen ze ervoor dat een bende jongeren geen troep in het bos achterlaten. Hij redt een gekwetste kauw en zorgt zo goed voor Hansje, dat hij als tamme kauw altijd bij Tim blijft.

Dit boekje voor een vlot lezertje van 7 bevat een heuse verzameling kortverhalen. In elk verhaal beleef je een boeiend avontuur in het bos. Je acht niet voor mogelijk wat je als boswachter zoal kan meemaken. Alle verhalen geven je een goed gevoel, want elk avontuur krijgt een positieve wending. De karakters zijn heel goed en herkenbaar voorgesteld, als lezer beland je in een gelukkig gezin, met liefde en aandacht voor elkaar. Ze zijn ook echte levensgenieters, zo begint het eerste verhaal met Tim en papa, die het heerlijk vinden om in de plassen te springen. Wanneer ze helemaal onder de modder thuiskomen, is mama niet boos. Ze gaat ook in de plassen springen en toont laconiek, als je met je benen toe springt, je veel hoger spat en veel minder modder over je heen krijgt.

Het is een feel good boek waarin alles in een vrolijke, optimistische sfeer plaatsvindt. Alle verhaaltjes lezen vlot, er zijn veel levendige dialogen. Er zitten verrassende, humoristiche en spannende wendingen in en de illustraties passen precies goed tussen de tekst. Het boek brengt daarbij alles onder de aandacht: waarom zorg dragen voor de natuur zo goed en belangrijk is. Helemaal achteraan het boek, kan je een test doen. Als je bij elke zin het hokje kan aanvinken dan ben je een goede hulpboswachter.