Tellen

Dit is een flappenboek van stevig karton met afgeronde hoeken. Op de kaft staat een bonte verzameling eenvoudige figuren die ook verspreid in het boek voorkomen tussen andere figuren. Het boek is samengesteld uit zeven dubbele pagina’s die een of meerdere getallen van 1 tot 10 behandelen aan de hand van vrolijk gekleurde, heel eigentijdse prenten die dieren, kledingstukken, voertuigen en andere dingen voorstellen. Elke prent staat in een kleurvak en de naam van het dier of het voorwerp staat erbij. Vooral op de voorlaatste dubbele pagina levert dat veel redundantie op: op de pagina met acht katten staat bij elke tekening dat het een kat is en op de pagina met negen honden vind je bij elke afbeelding dat het om een hond gaat.
Op elke spread zijn vier prenten op een kartonnen flap afgedrukt. Achter elke flap vind je het dier of voorwerp in een iets andere toestand met een omschrijving en een opdracht. Neem bv. de afbeelding van de merel. De merel bevindt zich op op de voorkant van de flap op de grond terwijl de vogel vliegt op de achterkant van de flap. De omschrijving is "De merel vliegt weg om eten te zoeken." en de opdracht is "Zie je drie eikels voor hem?'" Op dezelfde spread staat een kleurvak met drie eikels. Het is dus ook een zoekboek.
Als je twijfelt tussen dit boek en het andere boek over kleuren van dezelfde auteur, dan zou ik dit boek kiezen. In dit boek leren kleuters niet alleen tellen maar ook kleuren herkennen en er zijn verborgen opdrachten achter elke flap.