TAMZA de menseneter
Amar en Silya wonen in het land van de zeven bergen en zijn dol op castusvijgen. Vandaag vinden ze de allerzoetste. Maar ze zijn niet de enigen die zin hebben in een lekker hapje ... Wie is de vrouw die ook een cactusvijg wil? Er is iets niet pluis.
In deze hervertelling van het bekende Berberse volksverhaal maken we kennis met de gruwelijke menseneter Tamza. Tamza is één van de bekendste figuren uit de oude volksverhalen die van generatie op generatie mondeling doorgegeven worden. In de oorspronkelijke vertellingen verleidt Tamza, in de gedaante van een knappe vrouw, mannen. Ze neemt hen mee naar haar grot waar ze hen vervolgens verslindt. De versie van Ould Aissa leunt sterk aan bij een bekend Westers sprookje waarin twee kinderen verleid worden met lekkers en bijna ten prooi vallen aan een menseneter. Vinden jouw kinderen Hans en Grietje al eng? Het verhaal van Tamza gaat nog een halte verder op de tram der engheid. De gruwelen van de heks worden onomfloerst beschreven: de couscous met de bruine luizen, de gehaktmolen met nageltjes en botjes, de zin in kindervlees en haar gruwelijk lange tong. Dat oude vrouwtje met haar oven is er niets tegen! Menig luisteraar zal heel dicht tegen mama/papa aankruipen bij het voorlezen. De bijzondere illustraties van Hannah Van Der Cruyssen in warme tinten brengen de enge Tamza helemaal tot leven. De prent waarop ze haar luizen in de couscous strooit doet je gewoon gruwelen. Brrrrrrr! Als samen griezelen het doel is: missie geslaagd! Lekker slapen na het verhaaltje zal misschien iets minder goed lukken. De in Antwerpen geboren en getogen schrijfster verwerkte herkenbare details vanuit zowel de westerse als berberse cultuur in haar tekst. Een verhaal over culturen heen!
Bij Studio Sesam wordt er extra aandacht besteed aan diversiteit, verbinden en bruggen bouwen tussen verschillende gemeenschappen. Deze versie van Tamza, de menseneter doet precies dat. Een stukje Berbers erfgoed met hier en daar een vleugje westerse herkenbaarheid. Voor dappere luisteraars.