't Verrukkelijke kinderbakboek

Waar komt suiker vandaan? Wist je dat wortels helemaal niet zo goed zijn voor konijnen? Zoek je nog een gedicht over zandkoekjes? En hoe maak ik gemakkelijk zelfgebakken rozijnenbolletjes? In dit kookboek voor kinderen komt het allemaal aan bod.

‘t Verrukkelijke kinderbakboek is rijkelijk geïllustreerd en kleurrijk vormgegeven. Tussen de recepten voor ‘verwentelteefjes’, pizza’s en appelflappen door, vind je allerlei fijne weetjes over ingrediënten die later in de recepten aan bod komen. Ook staat het vol handige keukentips voor jonge bakkers – hoe scheid je gemakkelijk het eiwit van het eigeel, of hoe weet je dat je cake gaar is? Dit alles wordt verder opgeleukt met vrolijke gedichten en korte verhalen over de familie Bakker, die ook de rode draad vormen in het boek.

De vrolijkheid van het boek siert. Omdat de weetjes, verhalen en gedichten aansluiten bij de recepten die erna komen, overstemmen ze de recepten niet, maar bieden ze juist een extra reden voor enthousiasme voor bakken. Ook de manier waarop het is uitgegeven (harde cover, genaaid, stevig papier, ...) verdient alleen maar lof: het tilt het boek tot een hoger niveau.

De foto’s bij de recepten zijn modern, aantrekkelijk en wekken de indruk van een ‘gewoon’ kookboek voor volwassen te zijn. Dat is ook de sterkte van dit boek: het is op geen enkel moment betuttelend naar de kinderen toe. In plaats van zinnen te schrijven als ‘laat je papa of mama de chocolade in de pan smelten’, krijg je integendeel juist de handige tip mee om een keukenschort te dragen, zodat er geen spetters op je kleren terechtkomen. Kinderen worden hier dus niet als te klein gezien om te koken: alles wordt helder uitgelegd, en waar nodig wordt de aandacht gevestigd op iets dat heet is, of dat je een scherp mes nodig hebt.

De recepten an sich zijn uitdagend voor kinderen, zonder te ingewikkeld te worden: je mag er best wel eens een grammetje of 20 suiker of bloem te veel of te weinig in doen, de recepten blijven lukken. Een beetje jammer is dat de meeste recepten best veel suiker bevatten (al kan je zoals bij veel gerechten naar eigen inzicht minder suiker toevoegen), en dat er niet echt rekening wordt gehouden met glutenvrije opties of veganisme. 

Maar ook hier wordt weer bewezen: liefde gaat door de maag ... Dit bakboek doet het zelfs met the full package: leuke verhalen, gekke gedichten, grappige weetjes en een prachtige vormgeving. En een boek met zoveel liefde voor bakken, dat verovert snel je hart!