Surf!

Tegen zijn zin verhuist de vijftienjarige Sam met zijn moeder en halfzusje Tegan van Londen naar Cornwall. Ze woonden er vroeger, maar daar herinnert hij zich niets van. Naast hun afgelegen huisje woont Jade samen met haar vader en een hond. Het meisje neemt hem op sleeptouw langs de kust. Ze is wild van surfen en steeds op zoek naar bijzondere golven. Sam is geïntrigeerd door het eigengereide meisje, dat hem heel wat last bezorgt. Ze introduceert hem bij haar surfvrienden, zodat hij zich thuis begint te voelen. Al snel geraakt ook hij geboeid door de golven en wil hij leren surfen. Zijn moeder probeert hem angstvallig van het water weg te houden, waardoor hij alleen maar stiekem kan gaan surfen. Hij overwint zijn angsten en brengt het er als groentje niet slecht vanaf. Jade en haar vrienden dromen ervan te gaan surfen op de monstergolven bij de legendarische Duivelshoorns. Is dat niet de plek waar Sams vader jaren geleden op zee is omgekomen?
'Surf' is een meeslepend verhaal over gepassioneerde golfsurfers die hun grenzen steeds proberen te verleggen. Samen met de lezer ontdekt Sam meer over zijn overleden vader, die oceanoloog was. In het grote huis van zijn grootmoeder, die lijdt aan kanker en alles aan Sam wil nalaten, vindt hij geschriften, zeekaarten en meetinstrumenten. Hij denkt te weten waar de Duivelshoorns zijn. Kan hij daarmee indruk maken op Jade? Samen met het meisje en zijn nieuwe vrienden gaat hij op onderzoek uit. Maar is het wel zo slim om op die verlaten plek op de golven te gaan rijden, net wanneer er een hevige storm opsteekt?
Het verhaal bouwt langzaam op, zowel op vlak van prille vriendschappen, onduidelijke relaties en wankele groepsdynamiek als op vlak van de kennis die Sam opdoet over surfen. Hij wordt steeds kundiger en laat geen moment voorbijgaan om het water op te gaan. Zijn enthousiasme steekt aan, hoewel zijn drijfveer om ten koste van alles indruk te maken op Jade ongerijmd lijkt. Onderhuids is de spanning steeds aanwezig omdat hij stiekem op pad gaat, de leugens zich opstapelen en er de confrontatie is met illegale praktijken. Maar ook omdat je je er als lezer van bewust bent dat mensen doodgaan op zee. De dramatische wending is helaas voorspelbaar, net zoals de rest van het verhaal dat zonder al te veel complexiteit voortkabbelt met een wat stereotiepe verliefdheid en weinig uitgediepte karakters. Bijzonder sterk zijn de plastische beschrijvingen die je meevoeren langs de grillige kust, verlaten strandjes en overslaande schuimkopgolven. Je proeft de zee terwijl je leest, wat deze paperback met vintage ogende kaft tot een heerlijk vakantieboek maakt.