Superheldjes

Superheldjes zijn kleine groene wezentjes die lijken op vliegen. Ze zijn er altijd en overal. Ze veroorzaken kleine ongelukjes. Maar door deze kleine ongelukjes helpen zij ons grotere ongelukken te voorkomen.
Met het boek 'Slaapkamernachtdieren' heeft Loes Riphagen mij al kunnen bekoren. Het was zo hilarisch, leuk en knap bedacht! Ook het prentenboek 'Superheldjes' is niet wat je van een gewoon prentenboek verwacht. 'Superheldjes' is een informatief boek over … superheldjes.
In dit boek vind je eerst een duidelijke omschrijving van hoe deze helden eruit zien en wat ze doen. Daarna krijg je een aantal situaties voorgeschoteld over hoe alles gelopen zou zijn indien de superhelden er niet geweest waren. Je ziet een prent van de situatie met en de situatie zonder superhelden. En geloof me, zonder superhelden zou alles er veel minder rooskleurig uitzien!
Op het einde staan er enkele tips hoe jij de superhelden kan helpen. Je kan extra shirtjes maken die de helden helpen om zich beter te camoufleren, je kan een vakantiehuisje bouwen zodat ze even kunnen uitrusten. Maar de belangrijkste tip die je meekrijgt is om alles geheim te houden … want superhelden werken het best wanneer niet iedereen op hen let.
De kaft is vrolijk, kleurrijk en spreekt onmiddellijk aan. Je ziet een Superheld door de lucht zoefen, met zijn camouflagepak aan. Onder aan het boek hangt een Superheld te bengelen in de vorm van een sleutelhanger. Een echte eyecatcher!
Volgens de uitgever richt het boek zich tot kleuters vanaf vier jaar. Ik vind het echter ideaal leesvoer voor iets oudere kinderen. Het boek vraagt toch wel dat de kinderen logische verbanden kunnen leggen tussen oorzaak en gevolg. Je ziet bijvoorbeeld een prent van een voet die in een drol trapt. Het is de voet van Kees. Kees trapt in de drol omdat een Superheld hem verschoven heeft. Op dit moment weet je niet wie Kees is. Pas op de volgende pagina wordt dit duidelijk. Naast de prent van de voet die in de drol trapt zie je een tekening van twee oude mensen die uitschuiven over de drol. Dat was er gebeurd wanneer de Superheld de drol niet had verplaatst. Zonder uitleg van mama of papa zal een kleuter van vier zelf deze linken niet leggen.
Conclusie: een prettig gestoord, innovatief prentenboek voor kinderen vanaf zes jaar die houden van superhelden en fantasieverhalen!