Strijd om de Superschoen

In Schoenenstad draait alles – hoe raad je het – om schoenen. Binnenkort is er de vierjaarlijkse ‘Strijd om de Superschoen’. Sylvie Sleehak zal er deze keer alles aan doen om de wedstrijd te winnen in de hoop nog meer macht te vergaren. Ze probeert al jaren te winnen door een ontwerp in te dienen van vliegende schoenen maar dat is haar nog nooit gelukt.

Sylvie Sleehak is naast onuitstaanbaar over de hele lijn ook de baas van een schoenenfabriek. In die fabriek werkt Akke Laars, de vader van Lies en Robbe. Hij is uitvinder en werd opgezadeld met de opdracht vliegende schoenen te ontwerpen. Maar dat is geen sinecure. Bovendien zou het een ramp zijn als Akke werkelijk zo’n schoenen kan maken want dan kan Sylvie de wedstrijd winnen! Lies en Akke helpen hun vader bij deze taak maar proberen ook angstvallig geheim te houden dat hun overleden moeder vroeger zulke schoenen ontwierp en verborgen heeft. Jammer genoeg ruikt Sylvie Sleehak geheimen van kilometers ver.

Dit hilarische en absurde verhaal is geschreven door de Britse Liz Pichon. Zij is ook auteur van de bestseller-reeks ‘Tom Groot’. Ze weet als geen ander humor, spanning en verrassende wendingen in het verhaal te combineren. Dat alles voorziet ze zelf van prenten. Het lijkt wel of de tekst en de illustraties (in grijstinten) gelijktijdig uit haar pen vloeiden. Hier geldt zeker ‘het geheel is groter dan de som der delen’.

De bladspiegel is niet overladen omdat er voldoende witruimte is gelaten tussen de regels. Dat zorgt er tevens voor dat er gespeeld kan worden met het lettertype en de lettergrootte. Het boek lijkt dan wel een ‘knoeft’ te zijn, het leest ontzettend vlot.

Een boek met ‘Monty Python-gehalte’ op kindermaat. Top!