Stravaganza. Stad van zwaarden

Laura is jaloers op de populaire meisjes bij haar op school. Ze voelt zich diep ongelukkig en weet zich geen raad met haar gevoelens. Om haar emoties de vrije loop te laten, snijdt ze zichzelf. De opluchting die ze voelt nadat ze zich gesneden heeft, zorgt ervoor dat ze het snijden niet kan laten, ook al doet het haar veel pijn. Laura gaat naar dezelfde school als Bel, Yesh, Matt, Sky en Georgia, Nick en Isabel. Deze tieners hebben in het verleden ontdekt dat ze een speciale gave hebben: ze kunnen stravageren naar een andere wereld door middel van hun talisman. Die talisman is ‘per toeval’ bij hen terechtgekomen.
Wanneer de jongeren op een dag samen zitten, merken zij dat ze toch heel wat gemeenschappelijke achtergronden hebben en dat het misschien toch geen toeval is dat zij uitverkozen zijn. Allen waren zij voor hun reis naar Talia diep ongelukkig. En alle jongeren gingen ook naar dezelfde school. Indien er dus nog een stravagante zou zijn, zou die zeker bij hen school lopen en diep ongelukkig zijn. Georgia moet onmiddellijk aan Laura denken. En gelijk krijgt ze.
De stravaganten zoeken Laura op en ontdekken dat haar talisman haar al heeft gevonden. Ze lichten Laura in over het ontstaan van Talia en de rol die zij in deze wereld hebben gespeeld.
Voor Laura ligt er wellicht ook een zware opdracht te wachten, maar om dit te weten te komen, zal ze zelf naar Talia moeten stravageren. Na haar eerst reis naar Talia brengt Laura verslag uit aan de bende. Laura is gestravageerd naar De Stad van Zwaarden, Fortezza. De stad rouwt om de dood van hun koning, Falco Ferdinando di Chimici. Kroonprinses Lucia zou de troonopvolger worden. Op de dag van de kroning maakt een andere kandidaat, Ludo de Manoush, aanspraak op de kroon. Ludo blijkt inderdaad een zoon te zijn van de gestorven koning. Aangezien de kroonprinses zich niet zomaar gewonnen wil geven, bezetten aanhangers van Ludo de stad. Laura wordt de persoon die de contacten, via haar gave om te stravageren, tussen de koningin die gevangen zit en de mensen van buitenaf, zal onderhouden. En dat is een opgave die haar zeer moeilijk ligt. Tijdens haar eerste bezoek aan Talia, ontmoette Laura per toeval Ludo en is ze hals over kop verliefd geworden. Wanneer ze terug thuis is, zit ze zo gewrongen met haar gevoelens dat ze zich weer snijdt. En deze keer snijdt ze iets te diep en belandt ze in het ziekenhuis. Zal Laura genezen? Zal ze nog terug stravageren om de stad te redden van oorlog en geweld? Dat lezen jullie in dit zesde en laatste deel van de Stravganza-reeks!
Om dit boek te lezen moet je echt wel de vorige delen gelezen hebben. Anders ben je dadelijk het noorden kwijt. En dat is wat er met mij gebeurd is tijdens het lezen van het verhaal. Het verhaal is vlot neergepend en heel goed te volgen in de huidige wereld. Maar wanneer de jongeren dan stravageren en je in Talia terecht komt, wordt het andere koek. Italiaanse namen vliegen je om de oren. En dan moet je nog de structuur ontdekken van de familie Di Chimini. Wie is wie en hoe zitten deze relaties in elkaar? Het was voor mij een beetje chaos in m’n hoofd die ik niet geordend kreeg.
Het einde van het verhaal en van de reeks was iets te voorspelbaar. Het laat ook ruimte om toch ooit nog een zevende boek te schrijven. En dat vind ik jammer.
Dit boek zal zeker gesmaakt worden door de trouwe fans van de reeks maar een 'leek' moet er niet aan beginnen.