Stravaganza. Stad van schepen

Isabella Evans is een doodgewone middelbareschoolstudente die altijd in de schaduw van haar tweelingbroer Charlie staat. Charlie is de populaire, de slimme. In tegenstelling tot haar broer blinkt Isabella blinkt in niets uit. Tot ze ontdekt dat ze een stravagante is. Isabella kan stravageren/tijdreizen naar een andere wereld, het zeventiende-eeuwse Talia. In Talia heerst er al van oudsher een strijd tussen de familie Di Chimici en de stravaganten. De Chimini’s willen koste wat het kost het geheim van het stravageren achterhalen om zo de macht te krijgen over heel Talia. De Chimici’s beramen in dit boek een aanval op enkele onafhankelijke steden van Talia. Het is de nieuwe stravagante Isabella die zal moeten voorkomen dat deze verschrikkelijke oorlog slecht uitdraait. Of ze er in zal slagen?
'Stad van schepen' is het vijfde deel in de Stravaganza-reeks van Mary Hoffman. In een ver verleden heb ik ooit het eerste deel gelezen. Misschien was dat het probleem waardoor ik niet goed in het verhaal kwam. Je kan het verhaal wel lezen zonder de vorige delen gelezen te hebben maar in het begin krijg je nogal wat Italiaanse namen naar je hoofd geslingerd. Dat en het feit dat ik het boek niet in één ruk heb kunnen uitlezen, maken dat ik altijd opnieuw moest gaan nadenken wie de 'goeden' en wie de 'slechten' waren. En dit bevordert de vlotheid van het lezen natuurlijk niet. Achteraan in het boek vind je wel een stamboom terug en een opsomming van de belangrijkste personages, maar aangezien ik een boek niet van achter naar voor lees, ben ik hier wat laat achter gekomen.
In de verschillende verhalen van de Stravaganza-reeks zijn het steeds jongeren die in de echte wereld met zichzelf worstelen, grote problemen kennen, die de cruciale rol spelen in het geheel. Door de dingen die ze in de parallelle wereld meemaken, worden ze sterker, ontdekken ze positieve eigenschappen van zichzelf … Deze ervaringen sterken hen in het echte leven, waardoor ze hun problemen te boven komen. Dit aspect geeft het verhaal een positieve meerwaarde.
Een leuk, spannend boek met goede ingrediënten: goed vs kwaad, liefde, vriendschap, spanning, ... Deze zorgen ervoor dat dit boek zeker graag gelezen zal worden door de beoogde leeftijdsgroep.