Storm en de uitvinding van het voetbal

Dit boek moet toch een deur openen naar jongens en stoere meiden die niet graag lezen, dacht ik toen ik dit exemplaar in handen kreeg. Een kaft die aanspreekt, stevige vormgeving, gladde bladzijden, een duidelijk lettertype, korte hoofdstukken, leuke illustraties en dan ook nog een titel met het toverwoord ‘voetbal’ erin.

Storm werd geboren in Engeland en zijn ouders stippelden voor hem een toekomst uit als monnik. Reden genoeg om te ontsnappen uit de monnikenschool en zijn droom na te jagen: zeevaarder of krijger worden.

Storm krijgt toevallig hulp van de Vikingen en zo geraakt hij, samen met zijn hondje Lucifer, aan de andere kant van de zee, namelijk in Reydarfjordurthoft. Voor hij er erg in heeft, wordt hij gebruikt als slaaf en belandt hij in een hok waaruit hij ook weet te ontsnappen. Zonder het te beseffen wordt Storm samen met enkele vriendjes een belangrijke pion in het uitvinden van het voetbal.

Reydarfjordurthoft is opgesplitst in twee: ‘hier’ en ‘daar’. Tussenin woont een sjamaan die al een tijdje verdwenen is. Het botert absoluut niet tussen de twee dorpen. De gevechten en discussies nemen een groot deel van het boek in beslag. Wie tussen de lijntjes leest, merkt wel dat er verwijzingen zijn naar ‘koning voetbal’. Zo zijn er twee kampen, de sjamaan dient als scheidsrechter, er is een stinkende bal die best in het andere kamp ligt, de aanhangers hebben hun eigen kleuren en moedigen hun dorp aan, wie Viking wilt worden, moet kunnen jongleren, er worden tactieken besproken, ... Pas in de laatste hoofdstukken worden de gevechten omgedraaid tot georganiseerde spelen en is de link met ons voetbal helemaal duidelijk.

Zeker wie hoopt een boek in handen te hebben waarin voetbal centraal staat, komt wat bedrogen uit. Je krijgt er wel gevechten, ruzies en stoere Vikingen voor in de plaats.

Ook lijkt het me qua taal, zinsbouw en woordkeuze geregeld te hoog gegrepen voor iemand die (nog) niet van lezen houdt. De zinnen zijn soms wat te lang of te beschrijvend, zodat het lezen en interpreteren wat stroever verloopt. De verhaallijnen zijn ook wat te rommelig en onsamenhangend uitgewerkt, waardoor het wat langdradig werd.

Ik was meer fan geweest als het allemaal wat simpeler gehouden was en als dit boek echt een deur geopend had naar ‘nog niet graag lezers’.