Stinkend rijk

De familie van Donovan is stinkend rijk. Ze wonen in een grote villa, in een deftige maar saaie buurt. Dat vindt Donovan maar niets. Het liefst van al verhuisde hij terug naar de gezellige buurt waar ze vroeger woonden. Daar had hij tenminste echte vrienden die met hem kwamen spelen. Niet die vrienden die hem alleen maar willen kennen omdat hij zo rijk is. Papa vindt deze nieuwe rijkdom belangrijk en snapt niet dat Donovan ongelukkig is. Mama volgt papa's beslissingen. En zijn zus? Ach, die trekt er zich niet veel van aan. Donovan moet dus zelf een plan bedenken om van al die spullen af te raken. Als hij nu eens ...

Iedereen denkt dat het fijn is om rijk te zijn en toch is Donovan ongelukkig. Zijn vriend Sem, wiens moeder het financieel erg zwaar heeft, heeft het hier moeilijk mee. Donovan heeft toch alles wat hij kan wensen? Een grote villa, een supergrote tv, al het speelgoed dat hij maar wil... Waarom kan hij niet gewoon gelukkig zijn? Dat Donovan al die spullen juist graag ziet verdwijnen en het liefst terug als alle anderen wil zijn, begrijpt hij niet. Nieuwe vrienden komen steeds weer af op zijn rijkdom en lijken helemaal niet voor hem te komen. Het plannetje dat Donovan bedenkt, is verre van ideaal. Als lezer besef je dit, maar toch leef je met hem mee. Slaagt Donovan erin zijn probleem op te lossen? Verhuizen ze terug naar de oude wijk of loopt het plannetje fout af? 

Fabien van der Harm beschreef op toegankelijke wijze de gevoelens waarmee Donovan worstelt. Het verhaal werd volledig vanuit zijn standpunt geschreven. Je leeft als lezer dan ook vanaf het eerste moment met hem mee. Hoewel Donavon zich over het algemeen erg ongelukkig voelt, is dit toch een vlot leesbaar boekje dat je af en toe doet glimlachen. De ietwat bizarre oplossing die Donovan bedenkt, zorgt voor een spanningsopbouw naar het einde van het verhaal toe. Uiteraard komt alles goed. Al is het niet meteen die oplossing die Donovan zelf bedacht. Het verhaal is verdeeld in korte hoofdstukken van maximum drie pagina's wat de leesbaarheid bevordert. De schaarse illustraties in zwart-wit zijn een weergave van de tekst.

Een vlot boekje voor lezers vanaf negen jaar over het thema 'Geld maakt niet gelukkig'.