Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums

of hoe je met een rottende banaan naar een andere wereld kunt reizen

Albert Stephen Knap is vernoemd naar de lievelingswetenschappers van zijn ouders, Albert Einstein en Stephen Hawking. Maar iedereen noemt hem gewoon Stein. Hij zit in groep 7 (= 5de leerjaar) wanneer zijn moeder sterft. Zijn vader is vaak afwezig en Stein mist zijn moeder. Door een gesprek met zijn vader over parallelle universums begint hij zelf te experimenteren. Hij gaat op zoek naar een ander universum waar zijn moeder geen kanker heeft gekregen en nog gewoon bij hen is. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Edge is een Britse auteur die al veel boeken schreef. Dit is echter zijn eerste boek dat vertaald werd naar het Nederlands. Hij betrekt wetenschap in zijn boek en slaagt erin om het begrijpbaar uit te leggen. Hij won in Engeland meerdere prijzen voor dit boek in 2017 en 2018. The Times schreef zelfs: ‘Dit bewijst de theorie dat boeken over wetenschap enorm leuk kunnen zijn. Geef deze man zijn eigen element in de Tabel van Mendeljev van kinderauteurs.’  Iets waar ik me zeker in kan vinden. Zijn boek brengt kinderen namelijk in contact met wetenschap en stimuleert hun nieuwsgierigheid. Hij schrijft heel mooi en poëtisch, met zinnen als: ‘Ik zag hoe mijn moeder haar haar, haar glimlach en uiteindelijk alle hoop verloor.’ Daarnaast is hij met momenten grappig, maar evengoed ongelooflijk ontroerend.

Laten we hopen dat dit niet zijn laatste boek is dat vertaald wordt naar het Nederlands, maar een start is van een reeks nieuwe goede jeugdboeken.