Spirit Animals. Ijskoud verraad

Dit is het vierde deel in de reeks. Het is aan te raden om de voorgaande delen te lezen zodat je de hele setting en de personages goed kent.
De vier hoofdpersonages Conor, Rollan, Meilin en Abeke zijn koningskinderen en hebben elk een totemdier, dat magische krachten bezit en hen helpt in gevaarlijke situaties. De kinderen hebben een missie: ze moeten Erdas (de Aarde) redden van de Veroveraars en de Verslinder. Daarvoor hebben ze talismannen nodig. In dit verhaal gaan ze op missie naar Arctica waar ze de talisman van Suka, een gigantische ijsbeer, moeten bemachtigen. De tocht er naar toe is lang en gevaarlijk. De ijsvlakte lijkt wel eindeloos en is verraderlijk. Ze hebben elkaar nodig om in leven te blijven, om elkaar te beveiligen tegen de gevaarlijke ijskloven en om elkaar op te peppen. Want ook de honger slaat toe. Hun tocht ziet er hopeloos uit en dreigt slecht af te lopen, maar gelukkig bereiken ze hun doel en krijgen ze de talisman te pakken. Op hun terugweg worden ze echter aangevallen door de gevreesde Veroveraars en breekt er een hevige strijd los. Het wordt ook duidelijk dat er een verrader onder de groep is. Hierover krijg je in het verhaal geen duidelijkheid, maar je richt je aandacht op één van de groenmantels die hen vergezellen. Meer dan waarschijnlijk zal het in één van de volgende boeken duidelijk worden.
De hoofdpersonages hebben in dit boek een duidelijke evolutie meegemaakt. Ze zijn gevormd door hun vorige ervaringen en verliezen en lijken plots wel snel volwassen te worden. Op zich is dat geen probleem, maar het lijkt wel alsof er plots een hele stap is gezet. Dat kan ook te wijten zijn aan het concept. Het eerste deel van de reeks werd geschreven door Brandon Mull. De andere boeken werden uitbesteed aan verschillende auteurs. De stijl en inhoud wijken niet echt af van de vorige boeken, maar je merkt wel dat elke auteur toch een eigen inbreng heeft in de wendingen van het verhaal.
'Spirit Animals' is een reeks die zich richt op fantasy-liefhebbers die er niet voor terugdeinzen om wat ingewikkeldere verhalen te lezen. Zoals eerder vermeld is het aan te raden om alle boeken in de serie te lezen omdat het verhaal chronologisch voortgezet wordt.