Speuren in het water

Een uitdagend zoek- en (voor)leesboek

Na Speuren in het bos, Speuren naar wilde dieren en Speuren onder de grond is het nu tijd voor Speuren in het water. Een combinatie van een zoekboek en een voorleesboek. Het hoofdpersonage is Loetje de krab. Zij neemt je mee doorheen het boek want ze is op zoek naar een nieuwe woonplaats.

Zo gaat ze op reis naar een aantal woonplekken voor dieren aan het water. Ze gaat langs de zee, de mangrove, de rivier en het meer. Op elke plaats kom je meer te weten over het verschil tussen deze plaatsen, en ook wat ze uniek maakt, maar een echt non-fictie boek kan je het niet noemen.

In de verhalen worden veel nieuwe woorden aangeboden (zoals anemonen en koraal). Jammer genoeg wordt er nergens uitgelegd wat dit dan precies is. Ook op de zoekplaten kan je wel zoeken naar de juiste afbeeldingen, maar er staat nergens bij wat je precies aan het zoeken bent. Hierdoor bevat dit boek echt wat gemiste kansen om kinderen (en ouders) bij te laten leren.

De opbouw van het boek is wel fijn. Er is telkens op pagina 1 een voorleesverhaaltje, dan een bedrukte plastic en hierachter een zwarte bladzijde. Door tussen het plastic en de zwarte bladzijde de papieren ‘zaklamp’ te houden, kan je de voorwerpen van het bedrukte plastic bekijken; iets wat kinderen boeiend vinden. Het is ook fijn dat er een makkelijk alternatief geboden wordt wanneer je de papieren zaklamp kwijt zou raken.

Een boek dat jonge kinderen waarschijnlijk wel zal boeien, maar waar ze minder van kunnen bijleren dan gehoopt.