Speur poep en andere spannende sporen

Wil je graag de uitwerpselen van een wolf kunnen herkennen? Wist je dat de drollen van dinosaurussen eigenlijk strontstenen zijn? Wil je meer te weten komen over de voetafdrukken van meeuwen of struisvogels? Dit boek is een goede gids om voor het eerst iets bij te leren over sporen, poep, knabbeltekens, verblijfplaatsen of braakballen van dieren. Elk hoofdstuk sluit af met een korte quiz.

'Speur poep' is een leerrijk boek zonder al te grote verrassingen. De uitleg is helder, bevat de nodige humor, maar overstijgt het genre niet. Een gids voor kinderen zoals er wel meerdere zijn, met hier en daar een kwinkslag. Toch vervalt het boek niet in de klassieke gevaren van encyclopedieën. Zo is het boek allesbehalve chaotisch, bevat het niet té veel informatie en blijft het overzichtelijk. De informatie en illustraties zijn goed uitgebalanceerd, zodat het boek makkelijk te volgen is. De inhoudstafel en woordenlijst zijn een goede hulp bij het ontdekken van het boek.

De bijtitel ‘en andere spannende sporen’ is wel degelijk van belang. Het boek gaat namelijk slechts voor een deeltje over uitwerpselen. ‘Speur poep en andere spannende sporen’ biedt geen uitdieping van de uitwerpselen, maar eerder een overzichtelijke kennismaking. De titel kan dus op het eerste gezicht misleidend zijn, gezien het over meer dan enkel uitwerpselen gaat. De hoofdtitel 'speur poep' werd strategisch ingezet als titel om de aandacht te trekken, maar het boek zelf is minder vunzig dan het op het eerste gezicht lijkt.

Toch is ‘Speur poep’ een aanrader voor wie interesse heeft in dieren en zelf als speurneus aan de slag wil. Een goed boek dat zeer leerrijk is voor beginnende ontdekkers en ideaal voor in de klas!