Sommige meisjes houden niet van roze

over liefde, vriendschap, zelfbeeld, school en andere dingen in het leven

Alhoewel de achterflap vermeldt dat dit dé ultieme survivalgids is voor tienermeisje om de pubertijd en het leven door te komen, weerlegt Chrostin (Christina De Witte) dit meteen in haar voorwoord. Ze begint met de disclaimer: dit is géén ‘ultieme gids die alle geheimen van het vrouw zijn blootgeeft’. Oké Chrostin, niet ultiem dan maar wel heerlijk om te lezen!

Na het voorwoord komen er tien hoofdstukken die niet in een vaste volgorde gelezen hoeven te worden. Je kan ze gerust lezen in een volgorde die je zelf verkiest of meteen gaan naar een thema dat in deze fase van je leven erg speelt. De onderwerpen zijn uiteenlopend en bedekken naar mijn gevoel zo goed als alle facetten uit het leven van een tienermeisje. Enkele titels zijn: Vrienden zijn de familie die je zelf kiest, Het internet der dingen, Liefde is mooi en stom tegelijkertijd, School en werk werk werk. Telkens probeert Chrostin per thema een zo helder mogelijk antwoord te geven op vragen die hiermee te maken hebben. Bovenal vind ik de vragen en antwoorden niet enkel duidelijk maar ook ontzettend grappig. De dingen die aan bod komen zijn zo uit het leven gegrepen. Iedereen kan er zich wel iets bij voorstellen en juist dat zorgt voor veel binnenpretjes. Uiteraard staat het boek ook vol met de grappige comics van Chrostin.

Ik kan alleen maar bewondering hebben voor het feit dat Christina De Witte het boek eerst heeft uitgegeven in de Verenigde Staten (in het Engels uiteraard) om het nadien te vertalen naar het Nederlands. Hier schuilt echter ook mijn enige puntje van kritiek: ik vind dat er te vaak Engelse woorden, termen, slagzinnen gebruikt worden. Maar misschien vinden tienermeisjes dat net wel leuk. Ik moet bekennen dat mijn pubertijd bijna voorbij was toen Christina geboren werd en het lezen van dit boek was voor mezelf daardoor eerder een ‘trip down to Memory Lane’.
Voor ik aan dit boek begon, kende ik Chrostin niet. Wat ben ik blij dat ik haar heb leren kennen! Chrostin bezit de relativerende, positieve kracht die alle opgroeiende jongeren nodig hebben. Dit boek moet je echt gelezen hebben!