Soep van de haas

Dit boek pakt meteen de aandacht met een intrigerend, serieus haasje op de cover. Strak in het pak, doelgerichte blik vooruit … dit is vast een haas die weet van aanpakken!

Elk jaar maakt meneer de haas een heerlijke soep klaar waar alle dieren uit het bos naar uitkijken. Wat volgt is de oprichting van een heuse business met als succesingrediënt zijn vermaarde soep.

Het verhaal zelf bouwt eerder traag op en komt soms wat langdradig over, maar er wordt wel afgesloten met een mooie eindboodschap. De mooie illustraties zijn dé troef van dit boek. Ze zijn geschilderd in een romantische stijl en geven de sfeer van het verhaal perfect weer.

Het boek leest misschien niet altijd even vlot. De zinnen zijn aan de lange kant en er is voor gekozen om weinig witregels in te voegen. Stilistisch zorgt dat voor een mooie bladspiegel, maar het komt het leesgemak niet ten goede. Hier en daar voel je ook de vertaalslag uit het Italiaans, maar door de pakkende tekeningen en de warme boodschap laat het boek wel een prettige indruk na. Want wie wordt er nu niet warm van een dampende tas soep en lieve haasjes met menselijke trekjes?

Giovanna Zoboli is niet aan haar proefstuk toe en leverde intussen al meer dan 30 fabelachtige jeugdboeken af. Bovendien kan je het soeprecept van meneer de haas terugvinden op de website van uitgeverij Rubinstein. Dat toemaatje maakt het verhaal nog net dat tikkeltje meer levensecht.