Sloddervosje

Mireille, een klein meisje dat wat doelloos rondzwerft omdat haar moeder weinig oog voor haar heeft, komt op een dag in contact met een schilder. Hij blijkt Vincent te heten. Hij noemt haar "Sloddervosje" en ze gaat elke dag op bezoek bij hem. Ze maakt kennis met zijn mooie tekeningen en prachtige schilderijen in het mooie Zuidfranse decor dat Arles heet. 

In dit boekje – verteld via een klein meisje – leer je een stukje kennen uit het leven en werk van Vincent Van Gogh vanaf juni 1988 tot één mei 1889, tijdens zijn verblijf in Arles. Het is ontroerend hoe de verhaaltjes je dicht bij het werk van de schilder maar ook bij zijn persoonlijk leven brengen. Mireille, een kind aan haar lot overgelaten, is gefascineerd door die rare man die haar vertelt over zijn kunst. Bijzonder ook zijn de felle, zonovergoten schilderijen die de aandacht trekken van zijn omgeving maar vooral van het jonge kind. Hij leert haar hoe je tekent en tussen de schilderijen door van Van Gogh ontwaar je soms van die kleine probeerseltjes van het meisje. Ook het dorp zelf en de eenvoud van de mensen die er leven zijn mooi in beeld gebracht.

Misschien is het soms wat moeilijk om de tijdsgeest te vatten voor jonge lezers maar het stoort niet: de bijpassende verhaaltjes maken het boekje heel toegankelijk en het formaat ligt aangenaam in de hand.