Skandar en de eenhoorndief

Een nieuwe held krijgt vleugels

Skandar zijn leven staat in het teken van zijn droom: eenhoornrijder worden. Hij wil zo graag de held zijn die het Eiland en het Vasteland beschermt. Samen met zijn zus Kenna en zijn depressieve vader leeft hij een armoedig bestaan. Zijn moeder heeft het gezin lange tijd geleden achter gelaten. Waarom weet niemand precies maar bij Skandar knaagt het wel. Wanneer zijn zus Kenna zakt voor haar ruitersexamen, rust alle hoop op zijn schouders. Maar helaas, hij wordt niet uitverkoren om deel te nemen aan het examen. Tot plots, midden in de nacht, een mysterieuze vrouw hem komt halen om stiekem toch naar het eiland gebracht te worden. Komt zijn droom alsnog uit?

Denk vooral niet dat de eenhoorns in dit boek lieflijke gevleugelde paarden zijn die leven in een wereld vol regenbogen. Neen. Zoals de kaft al doet vermoeden zijn in die wereld eenhoorns gewelddadige en bloeddorstige wezens met magische krachten. Ze leven afgezonderd op een eiland ergens tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Elk jaar kunnen er 1dertienjarige Vastelanders ruiter worden van zo’n dier. Dat is nodig om hun krachten onder controle te houden.

A.F. Steadman kiest ervoor om de vier elementen te gebruiken als bijzondere krachten: water en vuur, aarde en lucht. Maar dat zou te gewoontjes zijn dus komt er nog een vijfde – verboden – element bij: geest. Laat Skander nu nét ruiter worden van een eenhoorn met die verboden kracht. Helaas voor Skandar komt net dan de verschrikkelijke Wever op de proppen: aartsvijand nummer 1. Skandar zal zijn heldenrol dus krijgen in de strijd tegen de Wever. Dat maakt het verhaal vergelijkbaar met Harry Potter en Nevermoor. Een format dat steeds aanslaat bij fantasy lovers. Wat volgt is een overrompelende reeks aan gebeurtenissen, de ene al heroïscher dan de andere, maar altijd vol magie en fantasie. Er is heel wat info die de lezer op korte tijd moet verwerken en aangezien het tempo nogal hoog ligt, kan dat vervelend worden.

Hoewel er in het boek geen illustraties voorkomen, kan je wel een goed beeld vormen van de wereld waarin het zich allemaal afspeelt. Dat komt omdat Steadman een erg filmische vertelstijl heeft. De rechten op het verfilmen van deze vijfdelige reeks zouden reeds verkocht zijn. Als debuut kan dat tellen.

Voor fantasy lovers vanaf 12 jaar.