Sint op komst!

In 'Sint op komst!' ging het nieuwste godenkind van de Vlaamse illustratiewereld Mattias de Leeuw aan de slag met een nog lang niet uitgeput onderwerp: de Sint. En er mochten zelfs Pieten getekend worden. Straffer nog, Zwarte Piet krijgt een hoofdrol. Allereerst krijgen we een korte inkijk achter de schermen van de stoomboot, maar daarna gaat het vrijwel meteen mis: wanneer Waspiet de kleren van Sinterklaas wil ophangen om te drogen, waaien ze weg. Ramp, oh ramp, want de Sint kan toch moeilijk in zijn blootje in de haven binnenvaren. Waspiet besluit ze achterna te gaan, al roeiend, terwijl de andere Pieten op zoek gaan naar een manier om een nieuwe plunje te creëren voor de Goedheilig Man. Stro? Papier?
De Leeuw wisselt pagina's met enkel beelden af met illustraties vergezeld van korte tekst, in een zwierig lettertype, net zoals we dat van zijn prenten gewoon zijn. Als je recensies leest over De Leeuws werk kan je die eigenlijk samenvatten onder één noemer: beweging. En meer kan ik daar eigenlijk niet aan toevoegen. De stijl van deze illustrator is zwierig, beweeglijk, schijnbaar nonchalant. Maar er zit allicht meer achter. Een andere gemene deler binnen de evaluaties van zijn werk is ook wel: druk. Maar dit keer kan ik het daar niet mee eens zijn. De composities zijn doordacht, de witruimtes zorgen ervoor dat de ogen genoeg rust krijgen en eigenlijk: waarom zouden we dat willen? Het lijkt wel alsof de weldoordachte combinatie van tekst en beeld je ogen voorttrekken doorheen het boek. Alle gebeurtenissen lopen echt mooi over in elkaar.
Als je op zoek bent naar een volledig beeld achter de schermen, dan is dit boek niet de juiste keuze, maar het is wél een inventief en vernieuwend verhaal over een klassiek onderwerp, uitgewerkt in de heerlijk zwierige stijl van Mattias de Leeuw.