Septimus Heap. Duyster

In deel vijf van deze reeks moesten Jenna en Septimus strijden tegen een groot gevaar, de Sirene. Als je denkt dat de rust nu weerkeert in de burcht, dan heb je het helemaal mis. Er is een nieuw, groot gevaar dat dreigt. Merrin Meredith heeft een Tweekoppige Ring, die hem macht geeft over de Duysternisse. Met zijn krachten heeft hij in de burcht een Duyster Domeyn gemaakt en hij is vastbesloten om de hele burcht en de Tovenaarstoren in te nemen.
Septimus, die veertien jaar wordt, is klaar om zijn ‘Duystere week’ te doorstaan, een onderdeel van zijn tovenaarsopleiding. Daardoor weet hij van de Duysternisse aanvankelijk niets en staat Marcia, hoofdtovenares, er alleen voor. Zij trekt een Kordon op en probeert de burcht te vrijwaren, maar daar steekt Merrin een stokje voor. Het is duidelijk dat hij zich goed voorbereid heeft. Hij ontvoerde Simon, broer van Septimus, en misbruikt hem om het Kordon te doorbreken. Langzaamaan wordt de hele burcht ingenomen door de Duysternisse en deze maakt er verschillende slachtoffers. Hoog tijd dus dat Septimus ingrijpt. Zal het hem lukken om de Duysternisse te verslaan?
In dit zesde deel zijn alle bekende personages weer van de partij. Hier komt Beetle wat op de voorgrond, omdat Septimus eerst onvindbaar blijkt. Het hoofdverhaal is donker en zwaar, zowel letterlijk als figuurlijk. De volledige burcht lijdt erg onder de Duysternisse en de gehele sfeer is zwaarmoedig en somber. Naast het hoofdverhaal gebeuren er nog verschillende belangrijke feiten: Jenna wordt ontvoerd door de Havenheksen, we leven mee met Simon die ontvoerd werd door Merrin, de sympathieke geest Alther wordt verbannen en we komen te weten dat Woudjong nog familie blijkt te hebben. De dreiging van de Duysternisse overweegt doorheen het hele verhaal. Je voelt hoe ze de burcht insluipt en iedereen verlamt. De spanning wordt gecreëerd doordat Septimus en zijn vrienden erg hard proberen te redden wat er te redden valt, maar daar maar niet in lijken te slagen.
Net zoals in de vorige boeken blijft het concept behouden: zwart-witillustraties die de belangrijkste personages weergeven, of enkele magieke voorwerpen tonen. Een plattegrond van de burcht vind je achteraan in het boek. Magieke termen en benamingen staan telkens vetgedrukt, wat de bladspiegel wat drukker maakt.
Dit zesde deel is eerder zwaarmoedig, maar daarom niet minder spannend. Gelijkenissen met Harry Potter zijn er zeker, maar toch heeft het verhaal een andere inhoud en invulling, die zeker en vast niet moet onderdoen voor de Harry Potter-reeks. Dit deel is niet apart te lezen, omdat het belangrijk is dat je de personages en de setting van het verhaal kent. Voor de liefhebbers van fantasy en magie.