Seizoenenboekje

Een kijkboekje waarin peuters en kleuters de vier seizoenen waarnemen. Elk seizoen wordt aangekondigd met een diertje dat een beetje kenmerkend is voor het jaargetijde. Zoals het schaap dat in de lente geniet van het frisgroene gras en lammetjes krijgt of de eekhoorn die in de herfst nootjes verzamelt. Op de plaatjes valt heel wat te beleven! In de lente zijn de vogeltjes druk in de weer met hun nestjes en mama eend zwemt met haar kleintjes in de vijver.

Een kijkboekje vanaf twaalf maanden stemt niet overeen met een thema dat voor die jonge leeftijd te complex is. Tevens zijn voor deze leeftijdscategorie de diertjes te klein en de illustraties te druk. Het thema is eerder geschikt voor een 4-jarige kleuter, maar dan zijn de illustraties weer een beetje te kinderlijk. Voor kinderen met een vertraagde ontwikkeling, een doelgroep waarvoor weinig boekjes bestaan, vind ik het wel erg geschikt. Zij houden ervan om lang te kijken naar illustraties met veel details en dan telkens weer iets nieuws te ontdekken. Er valt ook erg veel te ontdekken. Zo heb je binnen het thema lente meerdere nestjes in de bomen en in elk nestje gebeurt er iets anders. In het ene nestje bijvoorbeeld brengt het vogeltje voedsel naar het jongske, in het andere nest breekt net een eitje open.

'Seizoenenboekje' is een verzorgd kijkboekje met veel kijkbladen. De illustraties zijn aantrekkelijk, er valt veel te bekijken en toch is er geen overdaad. De frisse, vrolijke kleuren en de eenvoudige tekenstijl zijn erg uitnodigend en de vele diertjes prikkelen de peuter om verder op zoek te gaan. De lay-out is tip top en de kaft oogt fris. Het is stevig gemaakt en sensorisch voelen de kaft en de bladen plezierig aan.