Schemergeesten

Schemergeesten richt zich op lezers vanaf negen jaar. Die lezers zullen vast gefascineerd zijn door de wereld waarin dit verhaal zich afspeelt. Als volwassene merk je al vanaf de eerste zin dat het een aaneenrijging van clichés zal worden. Maar clichés zijn er natuurlijk gekomen doordat ze succes hadden. Dus dat het verhaal begint op een markt die veel weg heeft van een oud marktje uit de middeleeuwen en dat Alex zich verstopt achter een houten karretje terwijl ze voorspellingen doet aan de hand van haar zeshoekige kaarten waaruit een mysterieuze waas komt, mag niet verbazen.

Alex moet zich verstoppen omdat in haar stad Luma op tovenaars wordt gejaagd. Uiteraard verklikt haar pleegzus haar en moet ze vluchten. Dat ze in die vlucht net de jongen waaraan ze een voorspelling deed op de markt tegenkomt, is niet erg waarschijnlijk maar gebeurt toch. Dat die dan ook nog woont in een toren nabij de rivier waarin Schemergeesten die op tovenaars jagen huizen, maakt het verhaal helemaal ongeloofwaardig.

Nu de schemergeesten en de Wachters van de stad Luma het op Alex gemunt hebben, wil zij graag weten wie ze is. Eerder had ze er nog niet bij stilgestaan dat ze echt magische krachten had en haar pleegmoeder heeft nooit veel over haar afkomst willen vertellen. De lezer van het verhaal zelf weet uit de proloog dat Alex de dochter is van de tovenaar van de koning. Maar komt ze dat ook zelf te weten?

Haar vader op zijn beurt begint ook aan de queeste naar z’n dochter. Hij krijgt daarvoor hulp van Dennis, een ex-Vliegenier. Dat is een bestuurder van de gevaarlijkste Schemergeest, de Havik. Wanneer blijkt dat Dennis niet in staat is om mensen te doden, besluit hij zich aan te sluiten bij Hagos die z’n dochter wil vinden. Hij kan toch niet tegen de koning gaan vertellen dat hij tovenaars liet ontsnappen?

Het verhaal in deze magische wereld kabbelt verder en op geen enkel moment is het echt spannend. Daarom hoopte ik erg op een zeer emotioneel weerzien of een groot gevecht met de koning tegen het einde van het verhaal. Geen van beide vond plaats. Voor ervaren fantasy-lezers is het verhaal zeker wat te mager. Voor de minder ervaren lezer kan het een tof fantasierijk jeugdverhaal zijn.