Scharlakenrode Magie

Magnus Bane neemt Alec Lightwood mee op vakantie naar dé stad van de romantiek: Parijs. Hier kunnen ze op hun eigen tempo uitzoeken waar hun relatie naartoe gaat. Maar het lot beslist er al snel anders over: in plaats van een fijn onderonsje, komen ze terecht in een nieuw avontuur vol vreemde wezens, magie en gevaarlijke situaties. Ze achtervolgen met sister in arms Shinyun al snel een geheimzinnige cult, de Scharlaken Hand, een groep die Magnus in een ver verleden heeft opgericht als grap. Maar Magnus zelf? Die weet er niets meer van. Zoveel jaren later is de grap uitgegroeid tot een dreiging voor de hele wereld. Ze wilden elkaar beter leren kennen, en hoewel dit niet was wat ze verwachtten, is deze situatie ideaal: verdrongen herinneringen, hun twijfels over de toekomst en alle duistere kanten die ze zo graag verborgen zouden willen houden, borrelen op. Om dit kwaad te bevechten moeten ze zichzelf en elkaar beter leren kennen, maar hoe goed lukt dat? 

Het verhaal van Alec en Magnus is een zijsprong in het schaduwjagersuniversum gecreëerd door Cassandra Clare. Het is een wereld vol boeiende personages die er gewoon om vragen uitgediept te worden. Daarvoor nam Clare de schrijver Wesley Chu onder de arm. Met hun gebundelde schrijftalent en de focus op deze twee personages slagen ze erin een krachtig en intens verhaal te vertellen. 

Ben je niet bekend met de schaduwjagerswereld? Geen nood! Het heeft wat tijd nodig om te wennen aan de veelheid aan karakters, hun functie in het verhaal en hun verleden samen, maar eens je door dat eerste deel bent geraakt (een kleine 80 pagina's), leest het heel vlot. De drukke stijl — je krijgt heel veel informatie, veel achtergrond en gedachten van de personages — went snel en creëert ook een interessante dynamiek in het boek.

Het verhaal wordt verteld met een focus op de gedachten en gevoelens van beide hoofdpersonages, waardoor het verhaal diepgang krijgt. Personages in fantasy-boeken worden snel oppervlakkig, maar dat is hier tegenovergesteld. Het verhaal staat bijna in functie van de emotionele zoektocht van Alec en Magnus. Daardoor raakt het boek je op meerdere momenten: een beginnende relatie — en alle onzekerheden die daaraan te pas komen — is hier heel herkenbaar beschreven. Ze zijn onzeker over wat ze aan elkaar kunnen zeggen, onzeker over zichzelf en de gevoelens van de ander, maar tegelijk zijn ze beiden smoorverliefd. Het boek doet meermaals een glimlach op je gezicht verschijnen.

Doe het boek nu vooral niet af als een romantisch drama: het verhaal is uiteraard ook spannend. De personages interageren leuk met elkaar. De afgemeten schaduwjager Alec, de excentrieke heksenmeester Magnus en de nogal gesloten Shinyun, werken goed in het verhaal. Ze vormen een kliek die humor, maar vooral spanning, plotwendingen en avontuur verzekeren. De samenwerking tussen auteurs Cassandra Clare en Wesley Chu is met andere woorden een groot succes. En de kers op de taart: het vervolg op dit verhaal is in aantocht!