Schaap zwemt (niet)

Alle dieren in de zee wijzen schaap terecht omdat ze haar afval in de zee gooit. Ze leren haar hoelang de zee erover doet om haar afval af te breken: een klokhuis 14 dagen, een bananenschil 3 jaar, enz. Tussen al dat afval kan schaap niet zwemmen en vraagt ze zich af wat zij kan doen. Aan de achterkant toont schaap zelf aan alle dieren welke stappen ze onderneemt om afval te vermijden of om het op de gepaste plek achter te laten: een drinkbus gebruiken, bijvoorbeeld, of kauwgom in de vuilnisbak gooien.

De bedoeling van dit boekje, in samenwerking met Mooimakers, is uiteraard lovenswaardig: enerzijds kleuters bewustmaken van de lange tijd die de natuur nodig heeft om afval af te breken en hen anderzijds ook concrete tips geven wat ze hier zelf mee kunnen doen. De voorwerpen zijn dan ook perfect afgestemd op de leefwereld van een kleuter: een bananenschil, een ijsstokje, een plastic flesje water. De illustraties zijn in de gekende Emma Thyssen-stijl (een klare lijn met grote vlakken in felle kleuren) zijn aantrekkelijk. De uitgave in leporello is goed gekozen om het boek open in de klas te zetten bijvoorbeeld. Ook de stevige bladzijden en handige magneetsluiting maken het hiervoor geschikt.

De tekst daarentegen is weinig inspirerend: “Schaap! Hou je appels uit de zee!”, of redelijk flauw: “Ik ben een zeehond, geen zee-aap!”.